1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tjuvfiskare dömda till böter

De två fritidsfiskarna från Listerlandet fiskade på fel plats och vid fel tidpunkt när Kustbevakningen kom på dem.
I går dömdes de att betala drygt 15000 kronor i böter för sitt tjuvfiske.
Karlshamn • Publicerad 20 april 2005

Det var en tidig söndagsmorgonen i mitten av augusti i fjol som de två fiskarna, 31 och 53 år gamla, höll på att bärga garn i Pukaviksbukten. Garnen befann sig delvis inte så långt från Mörrumsåns mynning, i den så kallade A-zonen som det är förbjudet att fiska i.

Garnet låg och drev

-Ankaret hade släppt. Det var därför garnet drev in i A-zonen, säger 53-åringen under gårdagens rättegång.

-Det är en invändning jag mött många gånger tidigare från fiskare som fiskat i Pukaviksbukten, säger åklagare Bengt Iwars vid sin slutplädering.

Kände inte till reglerna

De båda fritidsfiskarna förklarade att de inte riktigt kände till de regler som gällde för den närliggande C-zonen. I den är det inte tillåtet att fiska efter torsk fredag morgon till söndag eftermiddag under tiden 1 april till 15 oktober.

-Jag visste det var något med zonen, men jag är ingen yrkesfiskare, säger 31-åringen.

Sålde fisk för 1100kr

De båda fiskarna fick upp 27 kilo torsk och 17 kilo lax. Fisken tog Kustbevakningen om hand och sålde för drygt 1100 kronor. Dessutom beslagtogs två garn, ett på 60 meter och ett på 120 meter.

Och i går dömdes 31-åringen och 53-åringen att betala 40 dagsböter, det blev 8000 respektive 6400 kronor att betala för dem vardera. Dessutom fick de betala 500 kronor var till Brottsofferfonden.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.