Thine Bech är på språng för hälsan
– Eftersom samhället år 2014 inte pratar om psykisk ohälsa så gör det att man tvekar om att be om hjälp. Om man bryter foten är det självklart att ta sig till akuten, men med psykisk ohälsa drar man sig för att kontakta vården, säger Thine Bech.
Under det senaste året har hon engagerat sig i Aldrig ensam, ett projekt som startades av en helt vanlig kille, Charlie Eriksson, som drabbades av panikångest och försökte dämpa ångesten genom att svälja en massa piller. Efter fem attacker, flera sjukhusbesök och inläggning på psykiatrisk avdelning bestämde han sig för att göra något för att få oss att prata om psykisk ohälsa.
– Charlie och Aldrig ensam kom upp i flödet på facebook en dag, jag gick in och började läsa. Jag kände att det här är en kille som har ett jätteviktigt budskap, säger Thine Bech.
Thine Bech har personlig erfarenhet av både funktionshinder och psykisk ohälsa. Hon hann bli 27 år innan hon blev diagnostiserad med ADHD och tio år tidigare drabbades hon av en ätstörning.
– Jag har alltid varit energisk, pigg och glad. Jag hade inga bekymmer med mig själv som liten, men omgivningen hade det. När jag var 17 år gick jag in i den berömda väggen efter tio års nedtryckning. Mitt sätt att hantera det var att bli sjuk i ätstörningar i två år, jag orkade inte mer.
Efter att ha läst Charlie Erikssons historia tog Thine Bech kontakt med honom och blev engagerad i projektet. De jobbar dels för att de som lider av psykisk ohälsa ska våga be om hjälp, men också för att få resten av samhället att tänka till och reagera. Redan nu är Charlie Eriksson ute på skolor och företag och berättar om sin egen psykiska ohälsa. Under våren kommer även Thine Bech besöka olika högstadieskolor i Blekinge för att föreläsa.
– Jag har mycket erfarenhet och det tänker jag använda i föreläsningarna, jag tror att igenkännande är viktigt. Alla har vi någon i närheten som lider av psykisk ohälsa, ofta är man rädd för att säga för mycket, men det räcker att säga att man finns, skicka sms eller fråga om man kan handla, säger Thine Bech.
Att nå ut till unga är viktigt. Under 2013 tog 1 600 människor i Sverige livet av sig. Och unga, i åldern 15 till 24 år, är överrepresenterade i statistiken.
– Det är viktigt att få ungdomarna i diskussion. Man är inte en sämre människa för att man mår lite sämre ibland. Vissa föds svagare, vissa föds starkare. Vi är gener och molekyler på gott och ont, säger Thine Bech.
– Jag anser att det fulaste man kan göra är att använda svagheter eller funktionshinder som vapen mot någon annan.
Framöver hoppas Thina Bech kunna engagera sig mer i projektet och inom ett år kommer hon att ge ut sin självbiografi. Men först gäller det att klara av de fem kilometerna i Aldrig ensams första välgörenhetslopp i Kalmar.
– Alla som orkar ta sig runt borde göra det, du kan gå, springa, åka rullstol, cykla. Psykisk ohälsa och fysisk hälsa hänger i hop så jag tycker det är bra med ett motionslopp, säger Thine Bech.
- Grundades 2013 av Charlie Eriksson.
- Verkar för att informera om psykisk ohälsa.
- Har flera rikskända ambassadörer, som verkar för att skapa en acceptans kring den psykiska ohälsan bland unga vuxna. Filip och Fredrik och Emma Igelström är två av ambassadörerna.
- Läs mer på aldrigensam.com