1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Teresa skriver låtarna själv

Hon tävlar för Tjeckien, men har rötter i Sverige och Polen.
I kväll kliver Teresa Nova, eller La Godiva, upp på torgscenen för att tävla i Baltic Song Contest 2014.
Karlshamn • Publicerad 19 juli 2014
Ung artist. Under Baltic Song Contest 2014 tävlar Teresa Nova som La Godiva. Svenskan, med rötter ifrån Polen och Tjeckien, skriver alltid sin musik själv.
Ung artist. Under Baltic Song Contest 2014 tävlar Teresa Nova som La Godiva. Svenskan, med rötter ifrån Polen och Tjeckien, skriver alltid sin musik själv.Foto: Patric Söderström

Abba, Roxette och Europe. Listan med svenska musikexporter kan göras lång. Men det är inte bara ­våra 70– och 80–talsstjärnor som gör avtryck på musikhimlen. Nya stjärnskott som Avicii, Robyn och Redone skiner starkare än någonsin.

Alla dessa artister, och fler med dem, bidrar till att nya svenskar kommer in i musikbranschen. I ­alla fall om man får tro La Godiva. Eller Teresa Nova, som hon egentligen heter.

– Att vara svensk är jättebra i musiksammanhang. Det har hjälpt mig massor i Tjeckien, säger Teresa Nova.

Teresa Nova är en av de yngsta artisterna i Baltic Song Contest 2014. Men det betyder inte att hon är oerfaren. Teresa Nova har varit med i både radio och tv. Och även om hon uppträtt i flera olika sammanhang blir Baltic Song Contest hennes största liveframträdande hittills.

– Jag vet inte om jag kommer att vinna. Men jag ska göra mitt allra bästa.

I Baltic Song Contest tävlar Teresa Nova för Tjeckien. Mycket för att hennes mamma är därifrån. Hennes pappa är från Polen och själv är hon uppväxt i Stockholm. Tack vare sina utspridda rötter talar hon tjeckiska, polska, svenska och engelska.

– Det är inte många som kan engelska i Tjeckien. Därför känns det häftigt att bidra till att fler hör språket.

Teresa Nova skriver alla sina låtar själv. De flesta handlar om kärlek, men vissa handlar om omvärlden. För henne är det viktigt med egenskrivna låtar. Hon vill helst inte framföra andras text och musik.

– Alla tankar och känslor är mina egna. Det måste vara trovärdigt.

Och om Teresa Nova blir en av de framgångsrika musiksvenskarna återstår att se. Det är i alla fall hennes egna förhoppningar.

– Jag brinner verkligen för det här.

... sig själv som artist.

"Som artist vill jag vara varierad. Det är kul att experimentera med olika musikstilar och genrer. När det gäller rösten vill jag sjunga starkt. För mig är det otroligt viktigt att ha en stark röst."

... sin musik.

"Mina texter handlar om allt möjligt. Men ett återkommande tema är besvikelse. Därför har jag jämförts med bland andra Adele. När det kommer till min musik är det allt ifrån pop och r’n’b till ballader med lite country. Låtarna jag kör i Baltic Song Festival 2014 känns Electro och House."

Nadia Hagberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.