1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Teater ett sätt att lära sig svenska

De är 32 stycken och i klassen finns 18 nationaliteter representerade. Målet är att lära sig svenska och ett av redskapen är en teaterpjäs som Regionteatern just nu turnerar med.
Karlshamn • Publicerad 11 april 2003

På andra våningen i Väggaskolans A-hus sitter en klass vuxna invandrarelever. De kommer från olika länder, talar olika språk och har olika bakgrund men ett gemensamt mål - att lära sig svenska.

Den senaste tiden har de jobbat med en teaterpjäs som Regionteatern turnerar med. Den heter I Ekens skugga och är skriven av Gunnar E Sandgren.

Klassen har läst de olika scenerna, spelat rollerna mot varandra i klassrummet och i onsdags var de och såg pjäsen i Lokstallarna i Karlshamn.

- Den handlar om relationer mellan män och kvinnor. Jag tyckte att den var lite svår att förstå ibland, säger Malgorzata Nejmantowicz.

Hon kommer från Polen och berättar om pjäsens intrig där en rik tandläkare, hans fru och älskarinna samt en avliden mor finns med. Hur slutar det då?

- Han har ingen kvinna kvar, skrattar Malgorzata Nejmantowicz.

Mer kommunikation

En av fyra dagar i veckan är eleverna ute på praktik, då får de möjlighet att använda sin svenska. Annars är det just det som är problemet. Få av dem har naturliga kontakter med svenskar och det är vardagsspråket man behöver träna.

- Jag skulle vilja ha mer kommunikation i undervisningen, lära mig mer om olika dialekter för det kan vara svårt att förstå ibland, säger Feriz Ferizi från Kosovo.

Inga lätta texter

Förutom att förstå när svenskar pratar snabbt så är den här gruppen rörande överens om vad som är svårast med svenskan - grammatiken. Och så var det ju det där med uttalet, särskilt våra svenska sje-ljud.

Det är inga lätta texter de tampas med. Läraren Ann-Marie Hendrych använder omväxlande skönlitteratur och facktext. En av eleverna får ställa sig upp och visa sina kängor när det ordet dyker upp i den aktuella texten. Bihustru, klapprande steg och feodalsystem är andra ord och begrepp som eleverna diskuterar och reder ut under vårt besök.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.