1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svampangripen lax oroar

Lax som är angripen av svamp är ingen ovanlighet i Mörrumsån under hösten. Nu har fenomenet även visat sig på nystigen fisk, något som personalen på i Kronolaxfisket inte känner igen sedan tidigare.
Karlshamn • Publicerad 21 maj 2014
GÅR TILL BOTTEN. Ola Söderdahl poängterar att det rör sig om enstaka fiskar, men att man vill gå till botten med problemet.
GÅR TILL BOTTEN. Ola Söderdahl poängterar att det rör sig om enstaka fiskar, men att man vill gå till botten med problemet.Foto: 

– Det handlar bara om enstaka individer, men det är nog så oroande, säger Ola Söderdahl som är platschef på Mörrums kronolaxfiske.

Ola Söderdahl vill inte spekulera i vad det är som har drabbat fisken eller vad som ligger bakom fenomenet. Han konstaterar dock att när det rör sig om svampangrepp är det något som orsakat en nedsättning av fiskarnas immunförsvar.

För att gå till botten med de fynd som gjorts har man nu skickat prover på fisk till Statens veterinärmedicinska anstalt. Personalen har även kontakt med Sveriges lantbruksuniversitets sötvattenlabb.

Nu väntar man på svar från de prover som tas och det återstår att se om det finns några åtgärder som Mörrums kronolaxfiske kan vidta.

Ola Söderdahl betonar att det endast rör sig om enstaka fynd av svampangripna fiskar som gjorts, men att man tar fenomenet på allvar och vill gå till botten med det.

– Annars har vi haft ett väldigt fint blanklaxfiske den här säsongen, konstaterar han.

Henrik Brandberg

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.