1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Svalt intresse för Leni och EU-valet

Det är några dagar kvar till EU-valet och på torget i Karlshamn är Leni Björklund, socialdemokratisk försvarsminister på plats. Hon vill engagera väljarna.
Men intresset för valet är måttligt och få stannar för att lyssna.
Karlshamn • Publicerad 10 juni 2004

På hennes ena sida står en valhusvagn och utanför den försöker vänsterpartisten Jens Henningsson dela ut valmaterial till förbipasserande. Per-Ola Mattsson, socialdemokratisk ordförande i nämnden för barn, ungdom och skola, är inte så intresserad. När bus-ordföranden sedan ger sig på och skruvar på högtalaren tystnar Leni Björklund för en stund.

Det unga gardet i SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet, delar ut provocerande valbroschyrer med en spädgris med diktatorsstuk. En ung tjej hamnar i en livlig diskussion med några äldre män medan torghandeln pågår som vanligt. Leni Björklund avrundar sitt korta anförande och gav sig ut bland folket på torget.

- Många är osäkra på hur de ska rösta i EU-valet och det kan bli ett lågt valdeltagande. Det är allvarligt, eftersom det är viktigt att de politiker som ska representera oss i parlamentet har en trygg valgrund att stå på, säger Leni Björklund till BLT.

Hon varnar för att ett lågt valdeltagande kan leda till att de extrema partierna som står på en odemokratisk grund kommer in i EU-parlamentet.

- Jag tycker inte vi ska ha med odemokratiska partier som sverigedemokraterna att göra. De har inte respekt för att människor är olika och att man har en gemenskap som kan bidra till helheten, säger Leni Björklund.

Hon besökte även den kardiologiska avdelningen på sjukhuset under gårdagens visit. På eftermiddagen träffade Leni Björklund medlemsorganisationer på Folkets hus.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.