1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stort gräl om kommunens budget

Torsten Magnusson (s) bluffar om kommunens ekonomi.
Det hävdar Carl-Eric Birgersson (m). Enligt moderaterna har socialdemokraterna förbrukat 48 miljoner kronor av kommunens kapital under mandatperioden.
Men Torsten Magnusson menar att kommunen har gått med plus.
Karlshamn • Publicerad 14 september 2002

Det var vid onsdagens valdebatt som moderatledaren anklagade socialdemokraterna för att varit för släpphänta med utgifterna och gjort av med stora summor av kommunens egna kapital under mandatperioden.

Men Torsten Magnusson hävdade att kommunen tvärtom har gjort ett bra resultat sett över en längre period. Så utbröt en ordväxling om hur man egentligen ska räkna.

Carl-Eric Birgersson räknar i sina siffror för den senaste mandatperioden med en prognos för 2002 och får resultatet minus 48 miljoner.

- Kommunen befinner sig i ett mycket kärvt ekonomiskt läge, säger Carl-Eric Birgersson.

Men Torsten Magnusson tycker inte att man kan räkna med årets resultat eftersom det ännu inte är klart. Han vill hellre räkna resultatet från 1996 till 2001 och får då fram att kommunen har gått med 98 miljoner plus.

Men i de siffrorna ingår även extraordinära intäkter, poster som beror på enstaka händelser. 1997 bildades det kommunala bolaget Stadsvapnet och det beräknade värdet av detta ger ett rejält överskottet i det årets resultaträkning.

Men det sättet att räkna godkänner inte moderatledaren.

- Man måste bortse från extraordinära intäkter, säger Carl-Eric Birgersson.

- Jag hävdar att även detta är kommuninvånarnas pengar och måste tas med i beräkningen, säger Torsten Magnusson.

Men i ett avseende ger Torsten Magnusson moderaterna rätt.

- Kommunen har haft för höga kostnader de senaste åren. Det beror på att vi har en stor efterfrågan på en kommunal service av hög kvalitet, säger han.

Och det lär inte bli lättare att hålla kostnaderna nere framöver. Flera nämnder, bland annat omsorgen och skolan, har begärt kraftigt utökade budgetramar.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.