1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Större cancerrisk på pappersbruk

Underhållsarbetare inom pappers- och massaindustrin löper en halv gång större risk än förvärvsarbetare i allmänhet att få hjärntumör. Detta konstateras i en ny undersökning.
Huvudskyddsombudet på bruket i Mörrum, Olle Svensson, kände inte till uppgifterna och väntar med åtgärder tills han vet mer.
Karlshamn • Publicerad 3 januari 2002

Yrkes- och miljömedicin, YMK, vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har gjort en studie som omfattar 65 637 män som var anställda inom pappers- och massaindustrin 1960 och 1970. Sedan har forskarna undersökt hur många som blev sjuka i cancer mellan 1971 och 1990 och jämfört detta med de drygt 2,3 miljoner män som mellan 1960 och 1970 arbetade minst halvtid.

Hjärntumör

Resultatet visar att underhållsarbetare inom pappers- och massaindustrin löper en halv gång större risk än förvärvsarbetare i allmänhet att få den vanligaste formen av hjärntumör, maligna gliom.

För processarbetare inom samma industri är risken däremot en halv gång mindre än för vanliga förvärvsarbetare.

Förra året rapporterades om att underhållsarbetare inom pappers- och massaindustrin oftare drabbades av testikelcancer än andra arbetare. Detta sedan tre anställda i emballeringen vid Ortvikens pappersbruk drabbats av den ovanliga cancerformen.

Kemikalier och olja

En av teorierna är att underhållsarbetare arbetar med mycket kemikalier och olja. Därför anses det viktigt att ersätta farliga produkter med ett miljövänligare alternativ.

Olle Svensson är huvudskyddsombud på Södra Cell AB i Mörrum. Han fick höra om den nya rapporten först i går.

- Det är klart att vi ska prata om det här. Som jag har förstått det är det reparatörer som är mest utsatta. Men innan vi går vidare vill jag först läsa hela rapporten, säger Olle Svensson.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.