1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stenbrytning på Sternö till 2011

Det blir tre års förlängning av stenbrytningen på Sternö. Med ett ja också från socialdemokraterna finns nu en bred politisk majoritet för att förlänga täkttillståndet.
Karlshamn • Publicerad 19 november 2005

I september förra året ansökte NCC Roads AB om förlängd tid för täkten på Sternö. Först nu har den politiska majoriteten bestämt sig.

Företaget hade begärt ytterligare två år men får nöja sig med brytning fram till 2011. De ska också betala 150000 kronor per år, totalt 900000 kronor, för att göra Sternöområdet mera tillgängligt för besökare.

Den styrande koalitionen s, fp och kd beslutade i torsdags att säga ja till NCC:s begäran om förlängning. Moderaterna och centern ställer sig också bakom beslutet.

Däremot säger miljöpartiet, vänsterpartiet och kommunistiska partiet nej och menar att tidigare beslut om 2008 som slutår ska gälla.

Uppgivenhet

-Jaha. Ännu en vision, vi känner oss uppgivna. Jag tycker att det är så dåligt att politikerna inte kan låta taget beslut gälla.

Det säger Tina Ivarsson, ordförande i Sternö Villaförening. Hon är djupt bekymrad över vad Sternöbeslutet kan få för konsekvenser:

-Så många har engagerat sig, inte bara vi som bor på Sternö. Hur ska vi kunna förklara för våra ungdomar varför det är viktigt att engagera sig och vara med och påverka?

Hon tror inte ett ögonblick på den idékatalog som politikerna tagit fram för Sternös framtid.

Kommunstyrelsens vice ordförande Suzanne Svensson (s) har lett arbetsgruppen som utrett Sternöfrågan. Där ingår också Gunnar Solem (m) och Kennet Aronsson (c).

-Det är inte helt oväsentligt med intäkterna men arbetstillfällena är nog det som kommit i första hand. Så fort detaljplanen är klar vill vi att man startar återställningen av området, säger Suzanne Svensson.

Beslut i december

En fast utställning om Sternös natur och kultur, bad- och fiskeparadis på Stolta slätt, restaurering av Fernströms parkanläggning och ett utsiktstorn på Bålabackens topp, är några av förslagen från arbetsgruppen.

Det formella beslutet om Sternö fattas av kommunfullmäktige, eventuellt redan i december.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.