"Stänger de av oss drabbar det bara vårdtagarna"
De nio undersköterskor och de två vårdbiträden som arbetar på den utpekade avdelningen på Mariegården har årligen protesterat mot att kommunen inte gör någonting för att ändra på deras arbetssituation.
Vi behöver utbildning - Vi har påpekat att det inte fungerar att blanda vanliga äldre och utvecklingsstörda och att vi behöver utbildning för att klara jobbet. Trots att både länsstyrelsen och Socialstyrelsen har klagat på blandningen har kommunen bara blundat för kritiken, säger undersköterskan Anette Pettersson.
Sju av de anställda på avdelningen har arbetat här sedan den nuvarande verksamheten kom i gång för nio år sedan. Bara en av dem är utbildad för att ta hand om utvecklingsstörda.
Personalomsättningen har varit liten i förhållande till hur det varit på de andra avdelningarna på Mariegården. Anette Pettersson beskriver personalgruppen på avdelningen som väl sammanhållen.
- Vi är som en enda stor familj, säger hon.
Inte upprörd Anette Pettersson blir inte särskilt upprörd över vänsterpartisten Eva Olsson-Bengtssons krav på avstängning.
- Men hon tänker inte på hur det drabbar de gamla om man ersätter oss med vikarier.
Utvecklingssamtal Arbetsmiljöföretaget Alviva hade ett utvecklingssamtal med de anställda i tisdags. För övrigt har verksamheten lunkat på som vanligt. Enhetschefen Agneta Gårdesten har semester den här veckan, men brukar annars besöka avdelningen dagligen. Ännu har ingen sjukskrivit sig på avdelningen trots att många mår dåligt av anklagelserna om vanvård och trakasserier.
- Om vi vill kan det bli fler träffar med Alviva, men vi vet inte om vi vill ha några, säger Anette Pettersson.
När Eva-Olsson-Bengtsson var där tidigare i veckan var hon den första politiker från omsorgsnämnden som besökte Mariegården på mycket lång tid. Jan Bremberg har också varit där, men det var, enligt Anette Pettersson, för många år sedan.