1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sprakande kultur liv

Lördag kväll i Karlshamn. Mycket folk i rörelse, människor i alla åldrar. Barocktoner smiter ut från ett öppet fönster i Skottsbergska gården. Samtidigt hälsar konstnären Per Serre på en gammal bekant inne i Konsthallen där det är vernissage.
Karlshamn • Publicerad 6 oktober 2003

Alltihop börjar med ett fackeltåg från Bryggeritomten. Kring Cityhusets parkering samlas en skara människor för att tillsammans med elever från Väggaskolan och Sternöskolan inviga årets Kulturnatt.

I kväll är det inte bara ungdomar och krogfolket som befolkar Karlshamns gator. I kväll har kulturlivet laddat upp med det bästa och det mesta man kan visa.

Temat är eld och det syns såväl i fackeltåg som i utställningar och på film. Liksom tidigare år har barn konstruerat mer eller mindre flytvärdiga båtar som alla sjösätts i en gemensam ljusregatta i Mieån när klockan slagit åtta.

Då har många av de äldre sökt sig till biblioteket för att lyssna på boktips från BLT:s kulturredaktör Jane Betts och hennes samtalspartner bokhandlare Lars-Olof Viksten. Det är trångt och varmt inne i hörsalen, ute på Drottninggatan känns höstluften välkommet frisk.

Plötsligt dyker trashankar, krymplingar och barfota barn upp nere i Kulturkvarteren. Karlshamns Borgargarde har gjort halt utanför Skottsbergska gården. Där rustar köpman Olof Ohlsson för gästabud för att fira kröningen av Gustav den III. I skenet från facklor och marschaller är Blekinge museums 1700-talsgestaltning oerhört fängslande.

Kisande och blinkande mot lysrörsljuset och de vita väggarna söker vi oss in i Eld?s Ateljé på Ågatan. Där ställer 14 lokala konstnärer ut några av sina verk och många är intresserade.

När klockan slagit elva samlas en förväntansfull skara människor vid Hinsebergets fot. Till tonerna av zigensk musik kommer Joakim Engstrand cyklande. Hans bägge cykelhjul brinner för fullt. Han bjuder på en flammande, halsbrytande och mycket suggestiv eldshow.

Kontrasten kan inte bli större när vi avslutar vår Kulturnatt med ett besök i Carl Gustafs kyrka strax före midnatt. Karlshamns kammarkör i sina blå dräkter låter sina röster klinga ut i kyrkorummet.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.