1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sossarna bryter vallöfte

Dagcentralen Valldala i Mörrum läggs ner och personal kan komma att sägas upp.
I augusti lovade socialdemokraterna att behålla dagcentralerna och utöka verksamheten.
Men Jan Bremberg (s) försvarar beslutet med att tala om en "omflyttning av insatserna".
Karlshamn • Publicerad 7 oktober 2002

För de äldre i Karlshamn kommer hösten att innebära många förändringar, vissa större och andra mindre. För när 18,8 miljoner kronor ska sparas in är ingenting heligt längre.

- Det är ett mycket tufft läge nu och då tvingas vi att prioritera i hela verksamheten, säger ordföranden i omsorgsnämnden Jan Bremberg.

Uppsägningar

Runt en halv miljon kronor räknar de med att kunna spara på minskad personalkostnad, men den största kostnaden, hyran, blir dock kvar flera år till. Kabo får 529 000 kronor per år för lokalerna där Valldala i dag hyr in sig.

När arbetsutskottet i omsorgsnämnden i augusti diskuterade budgeten inför 2003, hade socialdemokraterna krav på att dagcentralerna skulle behållas och att verksamheten skulle utökas.

Men på nämndens möte i torsdags kom förslaget upp att avveckla Valldala i Mörrum. Socialdemokraterna tillsammans med m, kd, mp och fp röstade för. Endast kpml(r), v och centern röstade mot förslaget.

Nu får de 45 män och kvinnor som har haft sin rehabilitering där i stället bege sig en halv kilometer till Persgården. Dagcentralen invigdes 1990.

Den personal som i dag arbetar på Valldala kan komma att sägas upp.

- Jag kan inte garantera att personalen inte påverkas av detta, det finns en risk för uppsägningar. Jan Bremberg hoppas dock att eventuellt berörd personal kan föras över till andra delar av omsorgen.

Satsa på hemtjänsten

Kommunen ser nu över verksamheten inom alla områden.

- Dagcentraler, servicelägenheter och Blåklockan är delar som kommunen enligt lagen inte behöver ha, säger Jan Bremberg. I stället ska alla pengar satsas på hemtjänsten som får överta ansvaret.

Vinsten ligger i att kommunen kommer ifrån lokalhyror så länge de gamla bor kvar i egna lägenheter.

- Dom bryter sina egna vallöften genom detta, säger en uppretad Lars Jeppsson från kpml(r).

Han sitter själv med i omsorgsnämnden och var en av motståndarna till att lägga ner dagcentralen Valldala. Han menar att socialdemokraterna i nämnden gömde beslutet om nedläggning bland de andra budgetfrågorna.

- Under valet var det s som pratade om att behålla dagcentralerna, men direkt efter så lägger de ner. Det är att svika sina löften, säger Lars Jeppsson.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.