1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sommarkollo i naturlig miljö

Inga datorer. Knappt någon täckning på mobilen. På Sörgården kan kollobarnen lämna den nya tekniken hemma.
Karlshamn • Publicerad 2 juli 2014
Uppvärmd pool. My Källström och Nicholle Gummesson tar ett bad efter fotbollsspelandet.
Uppvärmd pool. My Källström och Nicholle Gummesson tar ett bad efter fotbollsspelandet.Foto: Charlotte Nilsson
Foto: Charlotte Nilsson
Nya kompisar. Erik Pallin från Asarum var på kollot förra året också. Han har träffat många nya vänner på Sörgården.
Nya kompisar. Erik Pallin från Asarum var på kollot förra året också. Han har träffat många nya vänner på Sörgården.Foto: Charlotte Nilsson
Gott gäng. Femte? och sjätteklassarna kommer från olika delar av Karlshamns kommun. De har inga problem att sysselsätta sig under kollots fem dagar.
Gott gäng. Femte? och sjätteklassarna kommer från olika delar av Karlshamns kommun. De har inga problem att sysselsätta sig under kollots fem dagar.Foto: Charlotte Nilsson

Det är 15:e året som kolloansvarige Peter Parnfelt jobbar med sommarkollot på Sörgården norr om Asarum. Intresset är stort och drivs av fritidsledarna i Karlshamns kommun. Upplägget för kollot ser till stor del likadant ut från år till år.

– Vi brukar inte ändra på så mycket. Är det sol så vill ju barnen ändå helst bada, paddla och fiska, berättar Peter Parnfelt.

Denna vecka är det deltagare från årskurs fem och sex som flyttat in i de fyra stugorna på Sörgården. Barnen kommer från olika delar av kommunen och vissa har varit där tidigare år. Fritidsledare Lotta Winter berättar att det är lite småblygt i början, men att barnen snabbt brukar finna sig till rätta.

– Jag kom in i en av stugorna för en stund sen. Då hade de föst ihop sängarna och sa att alla åtta ville sova bredvid var­andra, berättar Lotta Winter.

På dagarna kan deltagarna syssla med alla möjliga utomhusaktiviteter. Det finns pool, fotbollsplan och kanoter som de kan paddla med i den närliggande sjön.

– Här kan vi koppla bort det här med datorer och telefoner för det finns ändå ingen täckning. Det enda vi kan göra här är att vara ute, säger Felix Stålner som ska fylla 13 i år.

Felix var på sommarkollot förra året också och fick många nya vänner berättar han.

Kollot varar i fem dagar för deltagarna. Nästa vecka anländer ett nytt gäng. Lotta Winter säger att kollot är till för alla och det är viktigt att alla har råd att ansöka.

– Det är en möjlighet för barnen att komma ut och träffa nya kompisar. Alla ska ha råd att komma hit och om man inte har det, så kan man få hjälp att betala, säger Lotta Winter.

Jennifer Larsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.