1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sofi Persson lekte med lejon

Sofi Persson har lekt med lejon, styckat en åsna och badat i Victoriafallen. Volontärresan till Afrika är något av det häftigaste som hon har upplevt.
– Det var magiskt, säger 21-åringen som nu längtar söderut igen.
Karlshamn • Publicerad 15 juli 2013
Foto: 
Kontraster. När Sofi Persson var i Afrika fick hon se flera sidor av Afrika. ?Jag såg fattiga områden där de inte hade någonting. Toaletten var ett hål i marken. I Johannesburg var det värsta lyxen. Det var stora kontraster som var svåra att ta till sig?.Gillar djur. Djur och natur har alltid varit en del av Sofi Perssons liv. Att ta hand om lejon var helt obeskrivligt. ?Man kan inte förstå känslan förrän man själv har upplevt det och det måste upplevas?.Victoriafallen. ?Det var en som höll i mig i benen för att jag inte skulle trilla över kanten. Det var en frihetskänsla?.
Kontraster. När Sofi Persson var i Afrika fick hon se flera sidor av Afrika. ?Jag såg fattiga områden där de inte hade någonting. Toaletten var ett hål i marken. I Johannesburg var det värsta lyxen. Det var stora kontraster som var svåra att ta till sig?.Gillar djur. Djur och natur har alltid varit en del av Sofi Perssons liv. Att ta hand om lejon var helt obeskrivligt. ?Man kan inte förstå känslan förrän man själv har upplevt det och det måste upplevas?.Victoriafallen. ?Det var en som höll i mig i benen för att jag inte skulle trilla över kanten. Det var en frihetskänsla?.Foto: Lena Ehring

När Sofi Persson lade händerna över lejonens ögon och de stod stilla visste hon att hon vunnit deras respekt.

– Var man bestämd, lugn och ödmjuk kunde lejonen acceptera en på första försöket. Det var mäktigt, säger Sofi Persson.

Det var i vintras som hon lämnade Karlshamn för Afrika.

Hon har alltid haft ett stort intresse för djur och natur och när hon gick på en framtidsmässa i gymnasiet fick hon upp ögonen för en volontärresa som gick ut på att ta hand om djur i Afrika.

– Just då kändes det avlägset. Men i höstas hade jag inget att göra så då lyfte jag luren och spontant ringde och bokade resan. Jag tänkte att det var nu eller aldrig.

Under fem veckor tog Sofi Persson hand om lejon i Zimbabwe och Zambia.

– Vi volontärer var ute och gick med lejonen för att de skulle få i gång sin jaktinstinkt. Vi lekte också med lejonen och styckade en åsna som de åt.

Hur var det?

– Till en början var det inte ett så trevligt uppdrag, men man blev van vid att det luktade.

På resan tog Sofi Persson hand om både lejonungar och vuxna djur.

– En dag var det ett större lejon som smög efter mig, men så länge man är uppmärksam och visar att man bestämmer går det bra. Jag var aldrig rädd.

När Sofi Persson var i Afrika bodde hon i enklare rum en bit från lejonen. Till stor del åt hon västerländsk mat, men hon fick också testa på afrikanska specialiteter.

– I Zambia fick vi sadza, det är majsmjöl blandat med vatten. Till det var det köttgryta och det var väldigt gott.

I Afrika badade Sofi Persson i Victoriafallen och besökte nationalparken Krugerparken.

– Jag såg allt från noshörningar och elefanter till sköldpaddor, giraffer och zebror, Afrikas skönheter. Och det var fantastiska vyer!

Nu har Sofi Persson varit hemma i Karlshamn i drygt ett halvår, men hon längtar tillbaka till djuren och alla underbara människor som hon träffade i Afrika.

– Det var magiskt. Jag vet att jag kommer att åka dit igen. Man kan också ta hand om elefanter, barn, geparder och vithajar.

Towe Olsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.