1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Socialen får allvarlig kritik

Socialnämnden i Karlshamn får allvarlig kritik av länsstyrelsen för att man avbröt behandlingen av en tonårspojke.
Men fallet är bara ett av flera ärenden som länsstyrelsen har haft anledning att granska den senaste tiden. Och nu tänker man granska hela socialen.
Karlshamn • Publicerad 15 juni 2004

Länsstyrelsen talar om okunskap och oskicklighet

I höstas berättade BLT om Marina Blomquist vars son hastigt tvingades lämna familjehemmet där socialförvaltningen hade placerat honom. Socialnämnden tyckte plötsligt att behandlingen blev för dyr och bestämde sig därför för att avbryta den.

Allvarlig kritik

Efter artikeln i BLT beslutade länsstyrelsen att granska hanteringen av ärendet och nu ger man socialnämnden allvarlig kritik. Länsstyrelsen pekar på flera punkter där socialförvaltningen har gjort fel:

° Beslutet om att placera pojken i familjehem fattades av en socialsekreterare. Enligt lagen är det socialnämnden som ska fatta det beslutet men det kände inte tjänstemännen på socialförvaltningen till.

° Det saknades en skriftlig vårdplan. En sådan ska enligt socialtjänstlagen alltid finnas vid vård av unga.

° Modern fick inte information om beslutet att placera sonen i familjehem och fick inte möjlighet att yttra sig till nämnden. Det strider mot både socialtjänstlagen och förvaltningslagen

° Ärendet sköttes av en socionom som var helt nyutexaminerad och nyanställd. Länsstyrelsen anser att det är olämpligt att ett ärende av det här slaget handläggs av en person som inte har tillräcklig erfarenhet och kunskap. I synnerhet som det i det här fallet också fanns brister i arbetsledningen.

Vittnar om okunskap

"Handläggningen vittnar om okunskap och oskicklighet och länsstyrelsen riktar därför allvarlig kritik mot socialnämnden i Karlshamn" skriver tillsynsmyndigheten i sitt meddelande till socialnämnden.

Christel Jönsson, chef för omsorgsförvaltningen, vill inte närmare kommentera det hela eftersom hon inte jobbade i Karlshamn i höstas och ännu inte har hunnit sätta sig in i ärendet.

- Men allvarlig kritik från länsstyrelsen är självklart något jag ser allvarligt på, säger hon.

Fotnot: Det är tjänstemännen på socialförvaltningen som sköter utredningarna och verkställer besluten. Men det är politikerna i socialnämnden som är ansvariga för verksamheten och det är därför mot nämnden som länsstyrelsen riktar sin kritik.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.