1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Snilleblixtar invaderade Kreativum

Kluriga uppfinningar och briljanta lösningar på vardagsproblem fanns att ta del av på Kreativum i går.
Där samlades 1200 elever och lärare från hela södra Sverige för att ta del av varandras idÈer.
Karlshamn • Publicerad 16 april 2005

Här finns lösningar på alla tänkbara vardagliga problem. Brevlåda med belysning, töjbart hopprep av gammal telefonsladd, en syskonskrämmare (om man vill slippa brorsan på rummet), en bajsupplockare - det finns inga gränser för vad kreativa ungar kan hitta på.

-Vi har haft jätteroligt och själv hade jag ingen aning om vad som fanns i gamla apparater och maskiner, berättar läraren Lotta Dahlin.

Hennes klass på Edenrydskolan i Bromölla har bidragit med allt från en "Minns du-låda" för nostalgiska föräldrar till en skrikande gris gjord av gamla högtalare och dammsugare.

-Vi har använt en del från en radio, en lampa och lite andra grejer. Det tog ganska lång tid, berättar Hedvig Söderlund och Jasmina Hansson om sin "Minns du-låda".

Landshövding Ingegerd Wärnersson fick visa sina gamla lärartakter när hon invigde Snilleblixtmässan inför tusentalet barn som jublade när ett jätteknippe ballonger släpptes iväg.

Snilleblixtarna är en nationell rörelse som i mer än tio år drivits av lokala eldsjälar. En gång om året samlas låg- och mellanstadiebarn för att visa upp sina uppfinningar.

Av de omkring 500 uppfinningar som eleverna visade i går fick deltagarna rösta fram den klyftigaste. Vann gjorde en radiostyrd dammsugare som fyra killar från Högtofta skola i Sölvesborg uppfunnit.

Den tokigaste idÈn stod Mikael Jonsson från Dackeskolan i Tingsryd för: en brevlåda med automatisk öppningsfunktion.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.