1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Skolans stöd brister för elvaårige Filip

Elvaårige Filip Hermansen från Mörrum får bara gå på toa två gånger under skoltid, ofta när resten av klassen har rast. Enligt hans mamma är det här bara ett exempel på hur skolan brister i sitt stöd till Filip.
Karlshamn • Publicerad 20 september 2014
Foto: Bo Åkesson
Oro över skolan. "Jag känner mig maktlös, ibland har jag kört till skolan för att kolla om han hade det bra" säger Anette Olsson, mamma till Filip Hermansen.
Oro över skolan. "Jag känner mig maktlös, ibland har jag kört till skolan för att kolla om han hade det bra" säger Anette Olsson, mamma till Filip Hermansen.Foto: Bo Åkesson

– Rektorn sa att han skulle skriva ner vad han vill göra på rasterna, han vill kasta boll, sitta vid en dator och färglägga bilder. Han har inte fått göra något av det än, säger Anette Olsson, mamma till Filip.

Filip har Duchennes muskeldystrofi, en genetisk sjukdom som gör att hans muskler bryts ned. Sedan flera år har han därför svårt att röra på sig och är rullstolsburen. Hans sjukdom betyder också att han behöver hjälp med att gå på toa. Vissa av medicinerna kan även påverka hur ofta toabesöken måste ske. När toabesöken sköttes bristfälligt under skoltid efterfrågade Anette ett beslut om ett visst antal besök per dag, så att de garanterat blev av. Det bestämdes då att Filip skulle få gå på toa tre gånger om dagen.

– Nu är det neddraget till två. Det finns ingen personal, menar de, säger Anette.

Eftersom det behövs två ur personalen som hjälper till vid toabesöken får Filip ofta gå på toa när resten av klassen har rast. Dessutom menar familjen att Filips personliga assistent används för att hjälpa andra i klassen, trots att assistenten är anställd för att hjälpa Filip. Det påverkar både Filips sociala umgänge och hans förmåga att be om hjälp, då han har svårt att till exempel räcka upp handen.

– Han ska säga till om allting, de lägger så mycket ansvar på honom. Vad vi vill är att Filip ska ha en personlig assistent som får ta hand om honom, som får vara närvarande. Det är inte säkert att alla med funktionshinder behöver hjälp hela tiden, men han behöver det, säger Anette.

Filips familj tror att många av problemen i skolan beror på att personalen är dåligt insatt i vad Filips sjukdom innebär.

– De har sagt att han måste träna på att få saker gjorda på egen hand. Det måste han inte alls. De förstår inte hans sjukdom. Han kommer inte bli bättre, han kommer bli sämre, säger Anette.

"Elever måste få gå på toa när de vill" Duchennes muskeldystrofi

Neuromuskulära sjukdomar är innefattar sjukdomar som antingen indirekt genom nerverna eller direkt genom musklerna påverkar muskelapparaten.

Muskelsjukdomar är relativt ovanliga. Den vanligaste är Duchennes muskeldystrofi och den drabbar endast pojkar. I Sverige drabbas drygt tio pojkar per år.

Sjukdomen orsakas av brist på proteinet dystrofin. Det stabiliserar muskelfibrerna. När dystrofinet saknas skadas muskelfibrerna lättare.

Problem med motorik, lätt att ramla, deformerade muskler, svimning och förstorade vader är vanliga symtom på sjukdomen.

Botande behandling saknas, men kortison kan bromsa försämringen.

Källa: Wikipedia

Malin Taipale
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.