1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Det är dagens skogsbruk som är orsaken till att älgstammen har krympt.
När markägarna enbart satsar på att plantera gran blir älgarna utan mat.
Det menar Mattias Johansson, jaktvårdskonsulent i Blekinge.
Karlshamn • Publicerad 18 oktober 2003

Han är överens med Lars Olsson om att antalet älgar har minskat, åtminstone på vissa håll i länet. När det var som mest älg, i mitten av 80-talet, sköts det över 1 000 djur i Blekinge. I fjol var motsvande siffra 360 djur.

- Men älgstamen är absolut inte hotad, säger Mattias Johansson.

Komma åt orsakerna

Däremot anser han att det är oerhört viktigt att komma åt orsakerna till den minskande stammen om man vill kunna fortsätta att jaga i framtiden.

- Vill vi skjuta så mycket älg som vi gör idag måste vi också ha ett skogsbruk som kan föda älgarna, säger han.

Mattias Johansson menar att det är den minskade tillgången på tall och lövskog som gör att älgstammen krymper. Markägarna satsar på att plantera gran, det trädslag som ger den största ekonomiska avkastningen.

Men älgar äter inte gran och på så sätt minskar deras tillgång till föda. När snön har fallit är det framförallt tall som är älgens huvudsakliga näringskälla.

Han tycker också att det är ett problem att rådjursstammen har vuxit sig för stor. Rådjuren konkurrerar med älgarna om föda.

Mattias Johansson tror däremot inte på någon generell begränsning av tilldelningen av antalet älgar att skjuta. Han skulle hellre se att jaktagen själva tog ett större ansvar för att reglera älgstammen.

Större enheter

- Problemet är att jakträttsinnehavare inte samverkar i större enheter, säger han.

Eftersom älgen rör sig över mycket stora områden måste också älgskötsel - inventering och jaktplanering - ske inom stora områden.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.