1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inför riksdagspolitikerna visar Blekinge upp en enad front och hoppas på en rejäl satsning på länets vägar och järnvägar.
Men Karlshamn och Karlskrona är forfarande inte överens om vilka sträckor som är viktigast.
Karlshamn • Publicerad 12 november 2005

Länets politiker i Region Blekinge har tagit fram en gemensamma önskelista över vilka infrastruktursatsningar som man tycker är mest angelägna för länet:

¥ Utbyggnad av E 22.

¥Elektrifiering av Blekinge kustbana.

¥Utbyggnad av tvärleden (vägen Olofström-Halmstad).

¥Upprustning av kust-till-kust (järnvägen Karlskrona-Kalmar-Göteborg)

Denna lista presenterades igår för de ledamöter i riksdagens trafikutskott som besökte Blekinge. I december ska utskottet lägga fram sin infrastrukturproposition där riksdagen pekar ut vilka väg- och järnvägar som staten tänker rusta upp och bygga under de närmaste åren.

-Vi hoppas att Blekinge ska få en fin julklapp i form av en rejäl infrastruktursatsning, säger Sven-Åke Svensson (s), kommunalråd i Karlshamn.

Sedan Polen och de Baltiska länderna blev EU -medlemmar har transporterna genom Blekinge ökat lavinartat. Ett ordentligt väg- och järnvägsnät är en förutsättning för att länet ska kunna dra nytta av transportflödet och skapa tillväxt i regionen.

Så lyder Blekingepolitikernas främsta argument för att riksdagen ska satsa på just den här regionen. Och så långt tycks alla i länet vara överens.

Oense om vägsträckor

Men när det gäller vilka vägsträckor som egentligen är viktigast, har det inte alltid varit lika lätt för länets politiker att komma överens. Bland rikspolitikerna har den inbördes oenigheten i Blekinge blivit en visa.

-Det har alltid hetat att i Blekinge är de inte överens om vad de vill, säger Jarl Lander (s), ledamot i trafikutskottet.

Enligt Gertie Olsson (s), kommunalråd i Karlskrona, finns det numera en samsyn bland länets politiker:

-Vi är eniga om de fyra projekten som vi vill bygga ut. Sedan kan respektive kommun ha egna projekt som de vill driva.

Väst mot öst

Men även om regionpolitikerna nu har enats om en önskelista är det ingen hemlighet att politiker i västra Blekinge hade velat se annan prioritering.

På den västliga önskelistan ligger sydostlänken högt; det är en järnväg som skulle förbinda Blekinge kustbana med södra stambanan. En sådan järnväg skulle vara av stor betydelse för godstransporterna från Karlshamns hamn. Däremot finns det i väst inget större intresse av en upprustning av kust till kust banan. Och här får man också stöd av näringslivet.

Viktig länk

Roger Lindau är logistikchef på Aarhus Karlshamn och sitter med i ett logistiknätverk av företag i sydöstra Sverige:

-Sydostlänken skulle vara av stor betydelse för godstransporterna och det är det som är det viktiga för oss. Däremot spelar det mindre roll om studenterna kan åka tåg mellan Karlskrona och Kalmar.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.