1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ska vi byta grejor med varann...?

Det var åter dags för Friluftsfrämjandets årliga bytesmarknad. 500 personer kom till Nytorpet i Långasjönäs i går. De ville alla ge och ta. När kyla och snö råder över skog och sjö, behövs nya skridskor och ett par pjäxor som inte längtar till tö.
Karlshamn • Publicerad 15 oktober 2001

Felicia Persson från Asarum behöver ett par nya slalompjäxor. I vinter åker familjen först till Norge och sedan till Tandådalen. Hon nickar belåtet på frågan om hon är duktig på att åka skidor. Det är slalom som gäller, inte backhoppning.

Sara Johansson är fem år och önskar en ny flytväst till de båtäventyr som väntar i Stora Kroksjön. Mamma Maria pekar bortom träden.

- Vi brukar hyra en båt här uppe i Långasjönäs. Sara behöver en flytväst som passar. Barn växer snabbt i den åldern, säger mamma Maria samtidigt som hon känner efter hur Saras skridskor sitter.

Sara nickar blygt. Hon är minsann en skridskoprinsessa.

Friluftsfrämjandet ordnar bytesmarknad varje höst. Som vanligt vid deras egna stuga som ligger inramad mellan stenmurar i en ljus bokskog vid Stora Kroksjön. De gör inte detta för att bli miljonärer. De vill visa upp sig. Torsten Tenland, en eldsjäl i föreningen, berättar att det var rusning på morgonen.

- Vi har haft ungefär 500 personer här som mest, alla är lika glada och positiva, säger Torsten Tenland.

"23 år på raken"

- Den här bytesmarknaden har ordnats 23 år på raken nu. Vi märker en otrolig uppskattning hos främst barnfamiljer.

Skridskor är populärast. Drömmen om is tycks vara mer realistisk än den om snö. För pjäxor i alla storlekar och färger står ensamma på rad och inväntar skidutflykter. Tyvärr en sällsynt sysselsättning i Blekinge.

Korvgrillningen

På en eld grillar Friluftsfrämjandets TVM-ungdom (se fotnot) korv som de säljer för en ynka guldpeng. Det luktar och känns som ett sportlov med yllestrumpor, blöta termosbyxor och en tunga bränd av varm choklad. Klockan närmar sig eftermiddag. Torsten Tenland önskar fler ungdomar till föreningen men konstaterar:

- Det är svårt att få ut dom i skogen och det är nästan hopplöst att få ledare som frivilligt ställer upp med entusiasm och själ.

Det börjar bli folktomt. Ett svart skidräcke tycks spana efter en familjesemester i fjällen. Glöden i den fyrkantiga eldstaden vid Nytorpet ser ut att be en bön om att få fortsätta att brinna.

Fotnot: TVM = Tre Vildmarks Mål. Friluftsfrämjandets äldsta ungdomar kallas så. De allra yngsta kallas skogsknyttar.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.