1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Show för hörselskadade

Tre år efter den blygsamma starten i Uggleboda är Nöjeskompaniet etablerade. Hösten är fullbokad och på lördag väntar en utmaning. De ska framträda på Stadsteatern i Karlshamn med en show anpassad för hörselskadade. Ett unikt projekt i Sverige.
Karlshamn • Publicerad 15 oktober 2001

Mikael Jönsson, Håkan Winbladh och Hjalmar Sällström är tre av sju medlemmar i Nöjeskompaniet. De har en bred repertoar och från att ha bjudit på spex och nöje på barnkalas, firmafester och vid nyårsrevyer hamnade de på socialdemokraternas partiupptakt i Bommersvik. De fick både Göran Persson och Ingvar Carlsson att klappa takt och sjunga under en tredelad underhållningskväll.

Helhetsupplevelsen

Nöjeskompaniet koncept är helhetsupplevelsen. De spexar, de sjunger, de påstår sig vara skojiga och när skratten fastnat i salongstapeten bjuder de upp till afton dans. I ett litet krypin i Mörrums folkets hus ryms ett enkelt kontor. Pojkarna bjuder på kaffe och sockerkaka. Sedan pratar vi om det unika med lördagens föreställning.

- Det är första gången i Sverige för ett projekt av det här slaget, säger Håkan Winbladh och berättar om hur kvällen helgarderas för alla besökare. Det blir tolkning på fyra vis. Via teckenspråk för barndomsdöva, tss-tolkning - ett teckenspråk med annan grammatik avsett för de som blivit döva i senare ålder, skrivtolkning - via textremsa, samt tolkning genom en hörselslinga som kopplas direkt till hörapparater. "Utomstående" ljud kommer inte med, bara det busliv som sker på scenen.

"Uppmärksammas"

- Det uppmärksammas naturligtvis i hela landet. Hela stadsteatern anpassas så att alla kan tillgodogöra sig vår show. Vi börjar med revy och fortsätter efter en kaffepaus med musik, berättar Håkan Winbladh entusiastiskt.

På uppmaning från hörselskadades distrikt i Blekinge, HRF, kommer de att skämta om allt. Till och med om hur döva missförstås i vardagen.

Projektet började i vår. HRF sökte pengar från fonder och vänligt sinnade människor. De tog kontakt med Nöjeskompaniet. Som nappade direkt.

- HRF:s enda krav var att vi skulle belysa problemet med att hörselskadade inte får samma chans till underhållning som oss andra, säger MikaelJönsson.

- Annars fick vi fria händer. HRF sa att de litade på oss.

Det är första gången de spelar på stadsteatern. Vill de sig väl blir det fullsatt - 600 personer. Manuset är klart. På fredag ska allt sitta i ryggmärgen. Då väntar generalrepetition. Och som legenden säger: en dålig sådan, blir en fantastisk morgondag. Nöjeskompaniet är laddade - till tänder och öron.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.