1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Satsning på vårdgaranti

Är du nöjd med vården? Det frågar sig kristdemokraterna som tillsammans med de borgerliga partierna vill satsa hårt på en vårdgaranti. Om det nu blir en borgerlig regering efter valet.
Karlshamn • Publicerad 30 april 2002

Carl-Gunnar Madestam, gruppledare för kd i Blekinge, fick besök av partikollegan

Berit Wirödal från Region Skåne i lördags. Hon ansvarar för sjukvårdsfrågorna i den borgerliga regionen Skåne och kom till Karlshamn som ett led i kd:s valkampanj.

- Vi i de borgerliga partierna vill avsätta 3,5 miljarder kronor under två år för att minska vårdköerna och skapa en vårdgaranti, säger Berit Wirödal.

Tre månader

Vårdgarantin ska innebära att ingen behöver vänta mer än tre månader på sjukhusvård. Och att komma till vårdcentralen ska aldrig behöva ta mer än en dag. Köerna ska bort, helt enkelt.

- Socialdemokraterna har röstat ner vårdgaranti tio gånger, säger Carl-Gunnar Madestam som vill att garanti så småningom ska skrivas in i hälso- och sjukvårdslagen.

Kd vill också satsa på en mellanvårdsavdelning på sjukhusen. Det skulle underlätta för många patienter, som annars blir utskrivna för tidigt och istället tvingas till vård i hemmet.

Långa vårdköer

- Det är viktigt att vi löser sjukvårdsfrågan, och vi får inte lägga oss till ro och tro att allt är frid och fröjd i Blekinge. Blekingesjukhuset klarar visserligen budgeten, men vi har långa vårdköer.

Om vårdgarantin införs innebär det att klinikerna får större press på att profilera sig, menar Berit Wirödal. Det blir ekonomiskt kännbart om patienterna istället väljer en klinik på en annan ort, i synnerhet då kliniken på hemorten får bekosta vården.

Tryckt en folder

I samband med valkampanjen har kd tryckt en folder i fyra miljoner exemplar. Förhoppningen är att allmänheten ska berätta om sina egna erfarenheter från sjukvården, och skicka in synpunkter och önskemål till kristdemokraterna, som lovar att framföra dem till politiker i berörda län.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.