Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Satsar stort på lokala busstrafiken

Nu satsas flera miljoner på busstrafiken i Karlshamns kommun. Det blir tätare trafik, snabbussar och nya färgglada linjer.
Satsningen firas med besök av artisten Linda Bengtzing.
Pop- och schlagerartisten Linda Bengtzing kommer till Karlshamn för att fira satsningen på utökad busstrafik. Bilden är från melodifestivalen i Gävle 2016.
Pop- och schlagerartisten Linda Bengtzing kommer till Karlshamn för att fira satsningen på utökad busstrafik. Bilden är från melodifestivalen i Gävle 2016.
Foto: Jessica Gow/TT

Det är mer än tio år sedan det gjordes en stor satsning på busstrafiken i kommunen. Men från den 20 augusti är det dags igen. Med betydligt större utbud som anpassats efter invånarnas behov hoppas Blekingetrafiken att fler invånare väljer kollektivtrafiken framöver.

Det blir framför allt fem stora satsningar:

Tätare avgångar mellan Karlshamn och Asarum, med stopp vid Janneberg där kommunen har aviserat satsningar. Blekingetrafiken har fått kritik mot för långa väntetider för de som åker med tåget eller tågbussen, men detta ändras nu. Framöver väntas 15-minuters trafik.

Det införs snabbtrafik från Svängsta och Mörrum till Karlshamn under morgonen och eftermiddag/kväll för att möta behovet från pendlarna. Det blir en buss som kör från och till Mörrum och en annan mot Svängsta. Bussen med Mörrum som mål kör E22 och väntas inte ta längre tid än bilarna.

På kvällar och helger utökas turerna till Svängsta och Mörrum. Det kommer att gå minst en gång i timmen.

Det blir också fler turer kvällstid till Hällaryd och Åryd.

Helt nytt är bussar till färjan i Stilleryd. Eftersom passagerartrafik till och från Litauen har ökat ska det gå en buss inne ifrån stan så de ansluter i tid till båten.

– Vi hoppas att detta ska slå väl ut och har ett mål på 50 000 fler resor inom ett år, säger trafikplaneringschef Pär Welander på Blekingetrafiken.

Förutom fler turer ska trafiken göras enklare. Det blir en ny linjekarta. Varje tur får en egen färg och en siffra, exempelvis ska orange linje gå till Svängsta med siffran 1. Till Mörrum går det blå linje med nummer två och Färjeterminalen får nummer nio och blir rosa. Linjerna 250 och 350 finns kvar som tidigare.

Blekingetrafiken har sett över namnen på hållplatserna så det ska ge en större igenkänning för resenärerna. Och realtidsskärmar ska sättas upp på hållplatserna där det framgår när bussen kommer, oavsett vad som står i tidtabellen. Några enstaka hållplatser har tagits bort inne i staden eftersom de legat för tätt.

– Folk vill ha en tid när bussen kommer, inte information om den är sen, menar Pär Welander.

Satsning kostar flera miljoner kronor och för att ingen invånare ska undgå vad som händer satsar Blekingetrafiken på en stor fest på torget nästa lördag. Det blir musik från scen, pysseltält tävlingar, visning av en buss. Dragplåstret blir pop- och schlagersångerskan Linda Bengtzing.

– När vi gör så här stora satsningar vill vi att det ska märkas, säger Pär Welander.

Läs mer