1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sänkt straff för barnvåldtäkt

Flickans berättelse om våldtäkter och sexuella övergrepp bedöms som fullt trovärdig.
Ändå sänker hovrätten nu fängelsestraffet och skadeståndet för den 34-årige styvpappan.
– Jag har inte för avsikt att överklaga, säger flickans advokat.
Karlshamn • Publicerad 28 februari 2013
Foto: Newspilot Autoprint

34-åringen dömdes i december till fem års fängelse och 320 000 kronor i skadestånd för flera fall av sexuella övergrepp, våldtäkter samt misshandel av såväl styvdotter som hennes mamma.

Mannen överklagade till hovrätten, som i går visserligen sänkte fängelsestraffet med ett år och skadeståndet till 280 000 kronor. Men i övrigt bedömer inte rätten att det finns någon som helst tvekan om att flickans berättelse är fullt trovärdig – och stöds av den övriga utredningen.

– Jag har ännu inte varit i kontakt med henne, men en fällande dom även i hovrätten är naturligtvis en lättnad. Att de har värderat påföljd och skadestånd annorlunda är inte mycket att säga om. Jag har inte för avsikt att överklaga, säger flickans målsägarbiträde, Sofia Jacobsson.

Hovrätten hade efter tre förhandlingsdagar i februari samma utredning som tingsrätten att ta ställning till – förhör med 34-åringen, styvdottern, hennes mor och 15 vittnen.

Där framgår framför allt hur flickan från och med nio års ålder och fram till i somras, blev utsatt för olika typer av sexuella övergrepp och till och med våldtäkter.

Mamman berättar också om hur 34-åringen kontrollerat sin familj genom att bränna upp dagböcker, läsa meddelande på mobiltelefoner och Internet – och dessutom hålla koll på dem med ett gps-liknande mobilprogram samt en typ av övervakningskamera i vardagsrummet.

Först efter ett bråk i höstas avslöjade flickan alltsammans för sin mamma – hon tvekade med omtanke om sina syskon och familjens situation.

34-åringen menar att alla de gärningar som styvdottern beskyller honom för aldrig har hänt. Hon ska ha hittat på allting som en hämndaktion, eftersom förhållandet mellan dem varit spänt och att hennes syskon prioriterats.

Hovrätten bedömer dock att det är helt osannolikt att flickans berättelse – och i synnerhet skildrade detaljer – skulle vara påhittade. Flickan har bland annat beskrivit styvpappans könsorgan, och därtill tillvägagångssätt för olika övergrepp för en bekant som ställt upp som vittne.

Om 34-åringen ska överklaga till högsta domstolen är oklart. Försvarsadvokat Nils-Håkan Håkansson hade under gårdagen ännu inte gått igenom domen med honom.

Jens Olander
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.