1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sångkväll till Tegnérs ära

I år är det 60 år sedan den klassiska sångboken, Nu ska vi sjunga, kom ut.
För att uppmärksamma detta och för att hylla bokens upphovsman, Karlshamnsdottern, Alice Tegnér, ordnade museiföreningen i går kväll en sångkväll i expressenhallen på museets gård.
Karlshamn • Publicerad 22 maj 2003

Mors lilla Olle, En sockerbagare här bor i staden, Ekorrn satt i granen. Vem har inte sjungit visorna ur den lilla orange sångboken i skolan? För de flesta vuxna det här välbekanta sånger.

Men för yngre generationer är det inte längre självklart att kunna de gamla visorna. Dagens barn är mera bekanta med Astrid Lindgrens visor.

- Tyvärr är det nog så att många inte längre känner till Alice Tegnér visor. Men det är viktigt att vi inte glömmer bort den här sångskatten, säger lågstadieläraren Elin Åkesson.

Hon är lärare i en av de lågstadieklasser som i går framförde Alice Tegnérs visor.

Ända sedan i påskas har barnen övat på sångerna tillsammans med en musiklärare från musikskolan. Det var också musikskolan som stod för ackompanjemanget.

Det var Inga Ryberg i Föreningen Karlshamns museum som hade tagit initiativet till sångkvällen. Mellan de olika sångerna berättade hon om Alice Tegnér som föddes och växte upp i Karlshamn. Och om sångerna och deras historia förstås.

Nu ska vi sjunga kom ut 1943 och samma år dog Alice Tegnér.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.