Så kan Sternö bli
En planutredning över området ligger klar sedan slutet av april. Det är företaget Sydväst arkitektur och landskap i Malmö som tillsammans med kommunen lagt fram en vision om framtiden för den märkliga halvön, som ligger nära centrala Karlshamn.
Mårten Dunér vill inte låsa sig vid något speciellt alternativ ännu. Han vill i stället låta allmänheten komma till tals. Utifrån de synpunkter som kommer in från boende på Sternö, myndigheter, företagen där och andra kommuninvånare vill han sedan gå vidare för att göra en detaljplan.
- Jag vill ha en bred debatt, säger Mårten Dunér.
Ett av alternativen
I den planutredning som är gjord visas ett alternativ till hur det är möjligt att skapa ett nytt landskap vid stenbrottet. Det ska ske genom att det planteras olika slags träd och växtlighet. Närmast stenbrottets väg ska det vara bok, med lärk som så kallat amträd (den växer en meter per år).
I det inre brynet kan man bland annat plantera hagtorn, brakved, vildapel, rönn och oxel. Närmare havet ska det bland annat finnas skogsolvon, nyponros, slån, häggmispel, vildkaprifol och måbär. Mellan och i anslutning till dessa kilar av vegetation kan det sedan byggas bostäder.
Planer på bebyggelse
Det finns en skiss som visar tre punkthus nära Draget med en badplats och småbåtshamn i själva stenbrottet. Det finns radhus längs med en strandpromenad och en uppfällbar bro ut från småbåtshamnen.
Den gamla bebyggelsen längs Södra Stärnövägen kan kompletteras med stugbebyggelse, exempelvis i Svenska Turistföreningens regi skriver planutredarna. Detta eftersom husen är oerhört exponerade och det inte är lämpligt att bygga en större bostadsbebyggelse där.
- Vi vill gå ut med samråd under sommaren. Sedan skriver vi ett yttrande utifrån de reaktioner vi får. Sedan får vi ta fram ett förslag till detaljplan under hösten, säger Mårten Dunér.
Kommunen barnmorska
Han hoppas att en detaljplan ska kunna vara färdig under första halvan av år 2005. Mårten Dunér understryker att det inte blir en kommunal uppgift att bygga ute på Sternö.
- Vår uppgift är att vara en barnmorska och att hitta förutsättningar för det. Det är andra aktörer som får agera. Rollfördelningen är tydlig; vi kommer inte att använda skattepengar för det, säger Mårten Dunér.