1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Så byter du däck själv – experten tipsar

Snart är det dags att byta till sommardäck. Magnus Hasselberg på Däckcentrum berättar vad du behöver tänka på och hur du byter däck på ett korrekt vis.
Karlshamn • Publicerad 26 mars 2020
Magnus Hasselberg, chef på Däckcentrum.
Magnus Hasselberg, chef på Däckcentrum.Foto: Elin Möllervärn

Två gånger om året skiftar vi hjul på våra bilar, och nu är det snart dags igen. Från den 1 april till den 15 april ska sommardäcken på och Magnus Hasselberg på Däckcentrum ger sina bästa tips på hur man byter däck på ett korrekt vis.

– Om man byter däck hemma själv är det först viktigt att titta så att däcken inte har massa sprickor i gummit. Det är också bra att kolla datumet på däcken om de börjar bli gamla.

– Sedan ska bilen stå på ett plant underlag, så den inte står lutande.

Att använda bilens egna domkraft är något som Magnus avråder från.

– Det ska man absolut inte göra. Det är en engångsartikel som endast är tillför om man fått punktering och ska sätta dit nödhjulet. Den är inte avsedd för att byta fyra hjul hemma på garageuppfarten.

– När man sedan har plockat av hjulen är det bra att tvätta av dem eftersom det kan vara massa salt kvar på dem efter säsongen, vilket gör att däcken kan torka ut.

Det mest återkommande felet folk gör när de byter däck själva är att de drar åt bultarna på däcken för hårt, menar Magnus.

– Många drar åt bultarna för hårt, vilket gör att de senare inte får loss dem. Det kan sedan resultera i dyra åtgärder, så det ska man vara försiktig med.

– Sedan ska man alltid kolla lufttrycket efter att man bytt hjul. Egentligen finns det rekommendationer att man ska kolla trycket efter varje gång man tankat.

Om man inte känner sig manad till att byta däcken själv, gäller det att vara ute i god tid med sin bokning.

– Det är fullrulle här när det är dags att byta däck. Vårsäsongen är väldigt kort, två veckor. Så det gäller att vara ute i god tid innan det blir fullbokat, berättar Magnus Hasselberg.

Fakta

Så byter du däck själv

1. Lägg i handbromsen och se till att bilen står på en plan yta.

2. Lossa hjulbultarna ett halvt varv när bilen fortfarande stå på marken.

3. Hissa upp bilen med en domkraft. På bilen finns en punkt vid varje hjul som är avsedd för domkraften.

4. När du hissat upp bilen behöver du skjuta in en stadig och godkänd pallbock som klarar bilens vikt. Pallbocken är en säkerhetsåtgärd ifall domkraften går sönder.

5. Lossa hjulen genom att skruva av hjulbultarna helt.

6. Kontrollera bromsbeläggen.

7. Smörj hjulbultarna.

8. Skruva fast de nya hjulen och dra bultarna kryssvis.

9. Sänk ner bilen och ta bort pallbocken.

10. Kontrollera hjulbultarna. Hur hårt de ska vara åtdragna står i bilens instruktionsbok.

Elin MöllervärnSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.