1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rykande kall glass blev mums för barnen

Det blev en iskall avslutning på höstlovet för barnen på Kreativum. Med rykande is kring benen klev Mats Olsson omkring i vattenlandet och bjöd de unga åskådarna på glass.
Den var tillverkad av flytande kväve i minus 195 grader.
Karlshamn • Publicerad 3 november 2003

- Det var gott, säger de tre bröderna Eric, Simon och Philip Daveby, som kommer från Växjö.

Glasstillverkningen på Kreativum blev även en lektion i kemi för barnen och deras föräldrar. Allt medan Kicki Fransson skötte vispandet av glassröran.

Fick akta händerna

Den rök som steg upp från vattenlandets vatten kom från de isbitar som Mats Olsson slängde i. Det var frusen koldioxid, samma ämne som i läsk konstaterade glasstillverkarna. Isbitarna var väldigt kalla, minus 80 grader, och åskådarna varnades för att stoppa ned händerna i vattnet för att känna på dem.

Avsmakning

Efter det att Mats Olsson hällt i äggen, sockret, grädden, mjölken och chokladsåsen i satte Kicki Fransson igång att vispa. Sedan tillsattes den speciella ingrediensen, flytande kväve. Mats Olsson höll en vit kanna och när han vände den kom det rök och sedan flöt något genomskinligt ned i glassblandningen. Det var den flytande kväven, minus 195 grader kall.

- Kroppsdelar ramlar av om vi får den på oss, säger Mats Olsson och tar på sig tjocka vantar.

Sedan slevade Kicki Fransson upp den väl kylda glassen i små plastmuggar, som barnen runt omkring vattenlandet fick avsmaka.

- Glassen är jättegod. Den är kall och smakar kola, säger Karlshamnsbon Max Medin som är på plats med lillebror Måns.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.