1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Revisorer ger besk kritik

Kommunen har inga tydliga och mätbara mål för sin verksamhet.
Därför går det inte att veta om man använder pengarna väl.
Det hävdar kommunens revisorer som nu kräver skärpning.
Karlshamn • Publicerad 10 november 2005

Revisorerna har granskat kommunens delårsbokslut för första halvåret. Enligt granskningen ger delårsrapporten en bra bild av kommunens ekonomiska resultat.

Tydliga mål saknas

Men när det gäller själva verksamheten, vad kommunen konkret ska göra för sina pengar, tycker revisorerna att det saknas tydliga mål.

-Det måste finnas tydliga mätbara mål för att vi ska kunna utvärdera verksamheten, säger Jan Andersson (mp), ordförande för kommunrevisionen.

Särskilda frågor

Som exempel på vad som menas med tydliga mål nämner han två saker som togs upp vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde. Där undrade Anders Englesson (oberoende) hur länge skolbarnen ska behöva vänta på sin skolskjuts.

-Att säga att inget skolbarn ska behöva vänta längre än en viss bestämd tid kan var ett sådant tydligt mål, säger Jan Andersson.

Särskilt boende

Ett annat exempel på ett tydligt mål är beslutet att kommunen inte får minska antalet platser i särskilt boende.

-Man skulle också kunna säga att ingen som behöver särskilt boende ska behöva vänta på en plats mer än en viss bestämd tid.

Mål och pengar

Att det finns sådana mål är enligt Jan Andersson en förutsättning för att man ska kunna utvärdera om kommunen lyckas göra det man har bestämt sig för att göra. Och dessa mål ska var tydligt kopplade till hur mycket pengar man avsätter till en viss verksamhet.

-Om fullmäktige skulle besluta att minska budgeten för en viss nämnd måste man också ändra målen. Det ska hela tiden finnas en koppling mellan budgetram och mål.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.