1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Rekordkunniga femmor

För två år sedan var en klass på Prästslättsskolan med och tävlade, men att två klasser kvalificerar sig samma år slår alla tidigare rekord.
Karlshamn • Publicerad 10 januari 2007

Sex elever i 5 A och 5 B på Prästslättsskolan är med och tävlar i Vi i femman.

Nu bombarderas de med kniviga frågor från klasskamraterna inför årets tävling.

Idrott, historia, matematik och musik. Eleverna i de båda klasserna har många starka sidor. Möjligen behöver de träna lite extra på geografifrågor.

Följer tv-nyheterna När de inte blir grillade av klasskompisarna, läser de tidningar, söker information på internet, spelar Geni eller tittar på tv-nyheterna. Vid sidan av har de det vanliga skolarbetet att sköta. Lektionstiden får de inte använda till förberedelser.

Med de får desto mer hjälp hemma av ivriga föräldrar. Nästan för mycket, om man får tro Moa Winkler.

- Jag fick en hel bunt tidningar som jag skulle läsa på jullovet, berättar hon.

Det börjar brännas. På tisdag åker hon, Jonathan Svensson och Magnus Lindén i 5 A till Karlskrona för att möta klass 5 B på Östra Torpsskolan i Lyckeby i den andra kvartsfinalen. En vecka senare är det dags för Julia Runesson, Linn Andersson och William Kragh i 5 B att möta klass 5 A på Ramdala skola i Karlskrona.

Som tur är möter inte de båda klasserna på Prästslättskolan varandra förrän i en eventuell länsfinal.

Peppar sina elever Lillemor Holmqvist är eld och lågor. Tillsammans med de andra lärarna på Prästslättsskolan gör hon allt för att peppa sina elever. Det här är nytt för henne också, trots att hon har jobbat som lärare i trettio år.

Trots att de tre pojkarna och de tre flickorna med de bästa resultaten i kvaltävlingen valts ut som tävlande, kan alla ta åt sig äran. Samtliga elevers prestation i de båda klasserna ligger till grund för uttagningen.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.