1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Regler stramas upp för uteserveringarna

Uteserveringarna i Karlshamn kan se väldigt olika ut. Nu ska reglerna för hur en uteservering får se ut stramas upp, men även förenklas. Det ska bli lättare för näringsidkarna i fortsättningen.
Karlshamn • Publicerad 20 september 2006

För den som vandrar runt i centrum finns det många möjligheter att slå sig ned på någon av de stolar som står uppställda på uteserveringarna under sommarsäsongen.

Hur stolarna och serveringarna ser ut varierar väldigt mycket. Till nästa säsong kommer det att finnas råd och anvisningar om hur Karlshamns kommun vill att de ska se ut.

Folk får tycka till Det är byggnadsnämnden som tagit fram det första delprogrammet om stadsmiljön i Karlshamn. Det är ute på samråd nu för att folk ska få tycka till om de nya reglerna för uteserveringarna.

- Allt ska vara klart till nästa säsong. Tanken är att vi ska förenkla hanteringen av dessa ärenden, säger Leif Håkansson (s), ordförande i byggnadsnämnden.

I dag krävs det bygglov för att sätta upp en uteservering. Detta måste sökas till varje säsong. Men i förslaget till nya regler ska det räcka med att ansöka om tillstånd hos polisen och gatuenheten ska också ge tillåtelse till att använda marken. Det är endast om det görs förändringar av uteserveringen som tillstånd måste sökas på nytt.

Ska vara anpassade En viktig detalj är att tillgängligheten ska bli större.

- Det ska inte få finnas trädäck, utan serveringen ska ligga i markplan så att man kan komma dit med rullstol, säger Leif Håkansson.

Men på ställen där marken är ojämn kommer det ändå att bli tillåtet med trädäck, men dessa ska vara anpassade så handikappade kan ha samma tillgänglighet som icke handikappade människor.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.