1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Raka vägen till jobb för 17 nyanlända

Skräddarsydd utbildning för nyanlända tillgodoser kommunens efterfrågan på städare. Karlshamnsmodellen uppmärksammas nu av andra kommuner.
Det har varit hårda bud för Adel Abu Rashed från Syrien när hans handledare på Väggahallen Ann Ryberg sett till att det inte fuskas med språket.
Foto: Lena Karlsson

Adel Abu Rashed och hans 16 studiekamrater firade examen med tårta på måndagseftermiddagen. De har gått en utbildning som gör dem till eftertraktade byten på arbetsmarknaden.

Sedan i mars har de gått den 25 veckor långa arbetsplatsutbildningen som nu gjort dem till experter på städning och vaktmästeri. Och de får högsta betyg både av Håkan Thunell på Lärcentrum och av sina handledare bland kommunens ordinarie personal inom städning och underhåll

– Utbildningen var planerad för tolv deltagare men vi tog in sjutton till en provperiod på fem veckor med tanken att en del skulle hoppa av. Men alla var så duktiga och motiverade att vi satsade på att låta hela gruppen gå kvar, säger Håkan Thunell.

Håkan Thunell och Karlmen Björkman på Lärcentrum är stolta över att ha utvecklat ”Karlshamnsmodellen” som gör alla till vinnare.
Foto: Lena Karlsson

Utbildningen är egentligen en form av anställning där det även har ingått språkundervisning.

– Det här yrkesanpassade språkutbildningen har fungerat mycket bättre än vanlig SFI, konstaterar Håkan Thunell.

– Vi har bara pratat svenska så de har varit tvungna att lära sig, säger Ann Ryberg som arbetar på Väggahallen där utbildningen har ägt rum.

Först ville hon inte alls vara handledare när erbjudandet kom från hennes arbetsgivare Städservice i Karlshamns kommun. Men hon har inte ångrat att hon lät sig övertalas och gillar verkligen sin elevs ambitiösa inställning.

– Han har antecknat allt.

– Och om vi absolut inte kan förstå varandra så har vi googlat efter översättning på telefonen.

Nu återstår fem månader av utbildningsprojektet som har genomförts som ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Vuxenutbildningen och Städservice i Karlshamns kommun. En del av deltagarna går raka vägen till en anställning medan andra fortsätter att vara anställda inom projektet ett tag till

Alla i projektet har vunnit något. Kommunen har fått tillgång till arbetskraft inom ett bristyrke. De nyanlända har fått utbildning och en fot på arbetsmarknaden.

-Vår samverkan har givit ett väldigt gott resultat för individen, säger Karmen Björkman på Lärcentrum. Vår modell har nu fått namnet ”Karlshamnsmodellen” och vi ser redan att andra kommuner intresserar sig för vad vi gjort.

– Vi kan också använda modellen inom andra yrkesområden som har svårt att rekrytera rätt kompetens.

Läs mer

Sport

TV-match: Asarum höll undan – tog säsongens första seger

Se matchen i repris: Vi direktsände division 2-mötet Räppe–Asarum

Bostad

I Blekinge hittade kändisparet sitt drömhus

”Det ska bli vår plats för rekreation och vila”

Brott

Brott: Kvinna som vägrade sluta dansa anmäls

Trots flera tillsägelser från ordningsvakten

Misstänkt människorov

Beslut: Misstänkt 21-åring ska stanna i häkte – så förklarar han blodspår i lägenhet

Även 22-åring har överklagat till hovrätten

Fastigheter

Anrika restauranglokaler svårsålda – mäklaren ger upp

”Dags att kasta in handduken”

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad