Profilerade vattenflaskor lyckat koncept
De båda 18-åringarna går snart ut årskurs två på Väggaskolans ekonomiprogram. Förutom vanligt skolarbete och hockeyträning i Mörrum på fritiden har de under året jobbat hårt med att utveckla sitt gemensamma UF-företag, något som har gått minst sagt bra för killarna.
Med sitt prisade företag Vision on water UF, som erbjuder mineralvatten på flaskor där kunderna själva har möjlighet att göra reklam för sig på etiketten, har de lyckats få igång en lönande verksamhet. Sedan de började sälja sin produkt efter UF-mässan i mars har närmare 15 000 flaskor levererats och företaget har en omsättning på 115 000 kronor.
Varför det har gått så bra tror de beror på att de har en enkel, men ändå lyckad, affärsidé med stor räckvidd.
– Vatten behövs alltid, säger Ted Holtne.
– Och alla företag behöver synas, fyller Robert Mattisson i.
De har båda föräldrar som arbetar som egenföretagare och entreprenörsandan har länge funnits med, men själva hade de till en början inga större visioner med sitt UF-företag.
– Först handlade det bara om att få ett betyg, men sedan märkte vi att det var riktigt kul när vi väl kom igång med företaget, säger Robert Mattisson som fått rollen som vd samt ansvar för ekonomin och att designa etiketterna.
– Vi har lärt oss jättemycket på bara några månader, säger Ted Holtne som utsetts till säljchef.
Chansen att marknadsföra sig själva på vattenflaskorna som sedan säljs eller ges bort har hittills redan lockat 13 kunder, bestående av företag, myndigheter och föreningar i södra Sverige, att köpa Väggaelevernas produkt. Och enligt killarna är fler på gång.
Snart kommer de också att börja hyra ut flaskkylar till de kunder som är i behov av det, till exempel kontor eller frisörsalonger. Har de inte själva plats för alla de vattenflaskor som de beställt fixar killarna detta också.
– Vi har ett eget lager där vi förvarar flaskorna och sedan kör vi ut dessa när företagen känner att de kan ta emot dem, säger Ted Holtne.
Han menar vidare att Vision on water har stor potential att utvecklas.
– I grunden är det en väldigt enkel produkt, men man kan göra hur mycket som helst med den.
Just nu är företaget registrerat som ett enkelt bolag, men målet är att till slut bli ett aktiebolag.
– Vi vill växa, säger Ted Holtne.
Men först och främst ska de åka till Stockholm och tävla i SM i UF-företagande som avgörs den 26–27 maj. Jämte fem andra UF-företag i landet har Karlshamnsföretaget nominerats till Årets tillväxtföretag.
Matilda Ohlsson
UF-företagande
UF-företagande är en utbildning i företagande för gymnasieelever i åldrarna 16–20 år. Utbildningen sträcker sig över cirka 25 veckor, med start i augusti och avslut i maj.
Under ett läsår får eleverna driva egna så kallade UF-företag med riktiga varor och tjänster och går då igenom ett företags hela livscykel, från start och drift till avveckling.
UF-företagarna väljer själva affärsidén som de vill jobba med, undersöker marknaden och skaffar startkapital.
UF-företag drivs i utbildningssyfte och eleverna får inte ta några lån för att kunna starta igång. Däremot erbjuds de att sälja riskkapital, hitta egna samarbetspartners eller andra vägar att finna startkapital, exempelvis anordna loppis eller baka bullar.
Källa: www.ungforetagsamhet.se