1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Premiär för teatergäng

I helgen samlades för första gången skådespelarna på årets sommarteater. Det är drygt 40 personer som ska medverka i produktionen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter ute på kastellet.
Karlshamn • Publicerad 4 april 2005

Än så länge är inte mycket fastställt kring hur pjäsen kommer att se ut. Rollistan presenteras om två veckor och manuset är inte riktigt klart.

Ändå var det ett mycket entusiastiskt gäng som fanns på plats i Lokstallarna under helgen.

Precis som vid förra årets Bröderna Lejonhjärtaföreställning är Mats Sandelius regissör.

-Ronja Rövardotter är lockande eftersom den tar upp många viktiga teman. Till exempel att våga göra egna val. Ronja och Birk är ju modiga barn som tar avstånd från rövarkulturen, säger Mats.

Om de hjältemodiga

-När vi började med Bröderna Lejonhjärta förra året fanns en grundidÈ om att göra en trilogi om de hjältemodiga i Astrid Lindgrens värld. Först Bröderna Lejonhjärta och nu Ronja Rövardotter. Den tredje delen är tänkt att vara Mio min Mio, men det är för tidigt att säga om den blir av.

I årets ensemble finns ungefär hälften av skådespelarna från förra året med.

-Många väljer att stå över något år eftersom skådespelarlivet blir väldigt intensivt under reptiderna och föreställningarna, säger producent Lisa Enckell.

Bland dem som är med i år finns Elisabet Eriksson, Axel Eriksson och Louise Håkansson. Axel är debutant i sommarteatern, men Louise och Elisabet har varit med några gånger förut.

Ett gott gäng i år

-Man börjar verkligen längta efter sommaren när man samlas så här, säger Elisabeth. Jag bor inte i Karlshamn längre, men åker hem speciellt för det här. Det märks snabbt att vi blir ett gott gäng i år.

Vad kan publiken vänta sig?

-Det blir mycket musik i föreställningen. Och så känns det som om det kommer bli ganska fysisk teater, säger Louise.

Utöver skådespelarna finns ett produktionsgäng på 7-8 personer med i ensemblen. Förutom Mats Sandelius och Lisa Enckell är det Anders Fernlund som gjort nyskriven musik, Viktoria RosÈn, scenograf, Johanna Ågren, kostymör och Sara Höglind, sångpedagog. Dessutom finns Robert Folin som ska instruera skådespelarna i slagsmål, Annalena Petersson som regiassistent och Peter Elmers som är marknadsföringsansvarig. Premiären för Ronja Rövardotter blir den 1 juli.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.