1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Prata klarspråk om Östra Piren"

Anders Englesson, kplm(r), är upprörd. Igen. Han vill ha en debatt om Östra Pirens framtid innan beslut tas i frågan. Och menar att kommunen inte ska garantera en statlig verksamhet som högskola.
Karlshamn • Publicerad 12 oktober 2001

- Varför ska kommunen ta över en statlig angelägenhet som högskolan och finansiera den oavsett elevantal, säger Englesson.

Han menar att ärendet inte hamnat för beslut på fullmäktiges bord därför att finansiären till projekt Östra Piren inte vill ha någon debatt i frågan. Locket ska, menar Englesson, ligga på så länge att det blir riktigt bråttom med beslut. Och detta skulle göra en debatt omöjlig.

Garantera högskolan

-Vi bör prata klarspråk om Östra Pirens framtid. Är kommunens invånare redo att garantera högskolans framtid, frågar Englesson och menar att kommunen inte ska spela hasard med invånarnas pengar.

Kommunalrådet Torsten Magnusson är förvånad över Englessons utspel. Han menar att debatt inte kan ske förrän motparten - den ännu hemliga finansiären - blivit offentlig.

Har skötts bra

- Hanteringen i kommunstyrelsens arbetsutskott har skötts bra av samtliga partier. Ett utskott som Englesson själv sitter med i, säger Torsten Magnusson något förvånat.

Englesson vill betona att han inte är kritisk mot högskolan, som han menar är bra för kommunen. Han har inga avsikter att försvåra etableringen för även kplm(r) är positiva till högskolan.

- Det är fel av kommunen att garantera till exempel hyra under 20 års tid för det nya bibliotek som kommer att byggas på Östra Piren, menar Englesson.

Hyran i 15 år

Han befarar att denna hyresgaranti, plus det faktum att kommunen förbinder sig att till den hemliga finansiären garantera högskolans hyror i 15 år, kommer att kosta skattebetalarna 32 miljoner om året. Detta om mardrömmen inträffar och inte en enda lokal blir uthyrd.

- Kommunen har tillräckligt många hål att stoppa sina pengar i när det gäller lagstadgade verksamheter. Som till exempel barn- och äldreomsorg, säger Engelsson.

Namn på partner

Torsten Magnusson hoppas och tror på en debatt när ett namn finns på kommunens hemliga partner och finansiär.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.