1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Politiker tror att kommunen vill pumpa högskolan på mera pengar

Är talet om att flytta högskolan till en enda ort ett sätt för BTH att utöva utpressning mot politikerna?
Flera av Karlshamns politiker uppfattar det så.
Karlshamn • Publicerad 24 juni 2004

I tisdags förklarade högskolestyrelsen att man överväger att koncentrera sin verksamhet till en enda ort i länet, bland annat för att detta skulle bli billigare för BTH. Högskolans utspel har av många politiker tolkats som att BTH vill ha mera pengar av Blekingekommunerna för att stanna på alla tre orterna.

Är det här ett sätt för BTH att idka utpressning mot kommunpolitikerna?

- Jag vill inte använda ordet utpressning. Men en tolkning som ligger nära till hands är att BTH signalerar att man vill ha mera pengar av kommunerna, säger Carl-Eric Birgersson (m).

Taktiskt spel

Han påpekar att politikerna inte har någon insyn i BTH:s ekonomi men att mycket tyder på att högskolan har dålig ekonomi.

Anders Englesson (oberoende) är inne på samma linje.

- Det här är väl lite taktiskt av BTH, ett sätt att få ut mera pengar av kommunerna, säger han.

Englesson tillhör dem som har varnat för att BTH skulle kunna dra sig tillbaka från Karlshamn och att kommunens stora investeringen i Piren-projektet skulle gå om intet.

Stat och kommun krockar

- Politikerna har spelat hasard med kommuninvånarnas pengar. Det har förvisso varit i ett gott syfte men ändå. Felet med högskolan är att det är en statlig verksamhet, men ändå kräver att kommunerna ska vara med och betala, säger han.

För Rolf Tholén (fp) är det inte uteslutet att kommunen skulle kunna skjuta till en extra slant för att få BTH att stanna på alla tre orterna.

- Vi får se, om de inte ställer helt orimliga krav... I sista hand blir det en förhandlingsfråga mellan oss och BTH, säger han.

Men kommunalrådet Sven-Åke Svensson (s) vill inte spekulera i vad BTH har för syften innan han har talat med rektor Lars Haikola.

- Det är möjligt att de tycker de behöver kompensation, säger han.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.