1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Polisen tar nu krafttag för att skydda de kvinnor som känner sig hotade av män med besöksförbud. Det är hundgruppen i länet som fått ansvaret för att hjälpa kvinnorna och förebygga nya hot mot dem.
- Det här ska inte bli en tandlös papperstiger, utan det ska bli något som verkligen fungerar, säger hundföraren Thomas Pettersson i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 31 januari 2002

De 18 fall i Blekinge som rör besöksförbud har länets tio hundförare i länet delat upp mellan sig. Var och en av poliserna har personligen kontakt med de drabbade kvinnorna. Den kontakten är helt och hållet uppbyggd på respektive kvinnas egna önskemål.

Den som bara vill ha kontakt med polisen vid behov får det. Men känner kvinnan en trygghet i att en polis gör regelbundna besök utanför bostaden, i anslutning till ett affärsbesök eller att hänga med på en joggingrunda finns det möjlighet för polisen att ställa upp.

Kvinnorna kan ha blivit misshandlade och eller hotade av männen och många av dem är mycket rädda.

Jobba förebyggande

Före årsskiftet hamnade de ärenden som rörde besöksförbud i en pärm och först när kvinnan kontaktade polisen hände något.

Nu är det tänkt att polisens hundförare ska jobba förebyggande. Från december månad har hundförarna börjat jobba med att snarast kontakta de kvinnor som berörs.

- Kvinnan har en personlig polis att ta kontakt med. Hon vet att hon när som helst kan ringa om det är något, betonar Thomas Pettersson och kollegan Per-Eric Ericsson, hundförare i Karlskrona.

Minska överträdelser

Är inte kvinnans personliga polis i tjänst kan en kollega hjälpa till. Avsikten är att minska de överträdelser som begås av män med besöksförbud. De män som berörs ska också de bli medvetna om att en polis när som helst kan komma till kvinnans bostad. Det orosmomentet ska få en eventuell gärningsman att tveka att bryta mot besöksförbudet.

Oroad över rättegång

När BLT träffade Thomas Pettersson och Per-Eric Ericsson i går ringde en kvinna och var oroad över en kommande rättegång mot en man. I det fallet fick hon rådgöra med Thomas Pettersson och hon hade chansen att ställa frågor och på sätt kunna känna sig tryggare inför rättegången.

- Om vi påträffar en man som bryter mot besöksförbudet griper vi honom direkt. Sedan får åklagaren besluta om ett eventuellt anhållande. Men även om mannen inte blir anhållen så kommer en påföljd senare, säger Thomas Pettersson.

År 2000 ansökte 80 kvinnor i länet om att få besöksförbud och cirka en tredjedel fick detta beviljat. I fjol var det 98 ansökningar.

Motsvarande siffra för Karlshamn var 31 stycken ansökningar för 2001 varav tolv stycken beviljades.

18 kvinnor hittills i år

Hittills i år har 18 kvinnor fått besöksförbud beviljat, tio i väst och åtta i öst. Thomas Pettersson ser en tendens att antalet ärenden ökar. En orsak kan vara att debatten om våld mot kvinnor hamnat i fokus och att åklagarna prioriterar dessa ärenden högre än tidigare.

För det är en åklagare som tar beslut om en man ska förbjudas besöka en kvinna. Det förbudet kan gälla upp till sex månader med möjlighet till förlängning. Mannen kan överklaga och i så fall går ärendet till tingsrätten.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.