1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Polisen vill stoppa nattliga bilrace

Nattliga bilrace mellan högskolan och Nöjesbåten har nu fått polisen och kommunen att reagera. Det finns uppgifter om att olagliga biltävlingar till och med hållits på gågatan mitt i Karlshamn och polisen anser att det bara är en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar.
Karlshamn • Publicerad 16 juni 2004

Boende kring torget i Karlshamn får sin nattsömn störd av rusande bilmotorer och däcktjut flera nätter i veckan. Det handlar om rena biltävlingar där unga bilförare använder centrala Karlshamn som kappkörningsarena.

Problemen är också omfattande nere på Östra kajen och ut mot högskolan på Östra piren. Utanför Nöjesbåten råder parkeringsförbud men där samlas framför allt under helgnätterna ett antal unga bilförare för att tävla mot varandra. Dels använder de sträckan längs kajen som tävlingsbana eller så samlas de för att sedan ta sig ut till Stillerydsrakan där olagliga biltävlingar förekommit i flera år. I området nere vid kajen rör sig många människor och en del av dem är berusade. Risken för att någon ska bli påkörd eller att bilförarna ska tappa kontrollen över sina fordon bedöms av polisen som mycket stor.

"Bara en tidsfråga"

Polisen skriver i en intern promemoria att "det bara är en tidsfråga innan vi har en trafikolycka med personskador". Den bilden bekräftas av kommunens trafikingenjör Bert-Owe Håkansson.

- Jo, det stämmer att vi har uppmärksammats på detta. Problemet nere vid Nöjesbåten är nog relativt nytt, det känner jag inte riktigt igen. Men vi har hört att det till och med har förekommit bilrace på gågatan, säger han.

Föreslår körförbud

Det är kommunen som beslutar om körförbud. Polisen föreslår att det ska bli helt förbjudet att köra in på området utanför Nöjesbåten efter klockan 21 på kvällarna och fram till tre på morgonen. På så sätt hoppas man slippa de nattliga biltävlingarna men också att det ska bli lättare för polis och räddningsfordon att ta sig fram.

Men ett körförbud sätter inte automatiskt stopp för biltävlingarna. Polisen har gjort flera försök att stoppa körningarna på Stillerydsrakan. Men de som deltar har hjälp av andra som står utplacerade som spanare för att hinna varna de tävlande om polisen dyker upp.

- Polisen måste ju i princip ta dem på bar gärning och det är ju omöjligt att bevisa något i efterhand, menar Bert-Owe Håkansson.

Avstängda gator

Han ska nu sätta sig ned tillsammans med polisen och de ansvariga politikerna i tekniska nämnden för att diskutera situationen.

- Jag hoppas att polisen har en god bild av vilka gator som är aktuella, sen får vi se om det kan bli fråga om att stänga av gator på olika sätt.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.