1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Polisen tror sig ha ringat in ligan

Åtta unga män misstänks vara inblandade i de omfattande datorstölderna på Väggaskolan.
Tre av dem sitter häktade.
– Mycket talar för att det här är kärnan, säger kriminalinspektör Bengt Jeppson.
Karlshamn • Publicerad 4 april 2013
Foto: 

Den statistik som Bengt Jeppson har att tillgå från det senaste året talar sitt tydliga språk. Datorstölderna tog fart under hösten och accelererade rejält efter nyår. Efter gripandena i förra veckan har de dock avtagit helt.

– Det kan förstås vara så att andra drar öronen åt sig. Men vi misstänker att de här åtta – sju är elever som varit mer eller mindre aktiva – är den mest cent-rala delen. Mycket talar för att det här är kärnan, säger Jeppson.

Av de fem som anhölls i tisdags och onsdags, har två släppts. Den ene av dem, en 18-åring, har dock medgivit att han hållit vakt i samband med en av stöldräderna de senaste månaderna.

En 18-åring erkände i samband med häktningsförhandlingarna medverkan till stöld den 20 mars, men förnekar misstankarna i övrigt. De två andra, 19 och 24 år, nekar till stöld respektive häleri.

Polisen har ett drygt tiotal datorer i förvar efter husrannsakningar på olika ställen. Just nu jämförs beslagen med kommunens datorlistor. Från Väggaskolan finns anmälningar om drygt 30 försvunna maskiner.

– Vi har alltså bara en mindre del i förvar. En dator är från Österslättsskolan, konstaterar Jeppson, som efterlyser mer noggrannhet när det gäller rutiner och förteckningar över skolornas tillhörig- heter.

– Vi har kontinuerlig kontakt med dem. Och jag tror att rutinerna kommer att ändras i och med detta.

Chefsåklagare Pernilla Åström leder förundersökningen. Hon har i ett första skede en vecka till på sig att väcka åtal och even- tuellt begära de tre unga männen fortsatt häktade på grund av risken att de annars kan försvåra utredningen.

– Om det är tillräckligt med tid, får åklagaren bedöma. Vi har fyra, fem man från polisen som håller förhör, kontrollerar uppgifter och analyserar gods, säger Bengt Jeppson.

– Det blir nog tufft.

70 anmälningar det senaste året

Från 1 januari 2012 till och med 26 mars i år har 70 polis- anmälningar om tillgrepp av datorer på skolor, bibliotek, fritidsgårdar och liknande gjorts i Karlshamn.

27 har gjorts efter stölder på Väggaskolan – i några fall med flera datorer i samma anmälan. Av dessa är omkring 20 stycken från januari–mars.

14 anmälningar härrör från Stenbackaskolan, tolv stycken från Österslättsskolan, tre från Prästslättsskolan och en från Norrevångskolan.

Källa: Polisen

Jens Olander
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.