1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Polisen har lagt ned ärendet men hoppas på skärpt lag

För polisens del är attacken mot Pluto ett avslutat ärende. - Vi har inte funnit någon anledning att ingripa, säger Bernt Gunnar Carlsson som är chef för polisens hundenhet.
Karlshamn • Publicerad 26 januari 2007

Han säger till BLT att det inte finns några belägg för att den attackerande rottweilern skulle vara onormalt aggressiv eller farlig.

- Normalt sett så testar vi bara hundar i de fall där de bitit människor. Det är ytterst sällan vi hittar extremt aggressiva hundar.

Lagen ser också allvarligt på om en hund angriper till exempel får eller kor. Då har polisen möjlighet att ingripa på ett annat sätt, förklarar Bernt Gunnar Carlsson.

Vill se hårdare regler Däremot skulle han gärna se en lagskärpning som ger polisen större möjligheter att ingripa mot oansvariga hundägare.

- Jag har själv blivit utsatt och förstår mycket väl hur det känns när ens hund blir attackerad.

Det polisen kan göra är att utfärda ett föreläggande till hundägaren att till exempel hålla hunden kopplad. Det är också alltid den attackerande hundens ägare som blir skadeståndsskyldig.

Ökat tryck på polisen Just nu har hundenheten ett tiotal ärenden liggande för utredning.

Flertalet av dem gäller västra Blekinge.

- Det är nog en slump men rent allmänt så ökar trycket på oss, det märker vi tydligt.

Hans erfarenhet är att det egentligen aldrig är hundproblem utan snarare hundägarproblem.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.