1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Pensionen måste tillbaka

Den 50-åriga änkan från Karlshamn trodde att hon hade rätt till änkepension. Hon fick inget annat besked från försäkringskassan.
När kravet på återbetalning av drygt 16 500 kronor kronor kom blev hon överraskad. Nu säger kammarrätten att hon måste betala tillbaka pengarna trots att det är försäkringskassan som gjort fel.
Karlshamn • Publicerad 29 oktober 2001

För det var när någon på försäkringskassan slog fel på datorn som den då nyligen stoppade änkepensionen åter började betalas ut. Den 50-åriga änkan trodde i det läget att hon hade fått rätt till pensionen och reflekterade inte över att hennes inkomst var för hög, över 21 000 kronor i månaden.

Omställningspension

Det var det sista halvåret 1997 som kvinnan fick rätt till omställningspension och änkepension efter ett beslut av försäkringskassan. I början av januari 1998 inkomstprövades änkepensionen och helt korrekt kryssade den 50-åriga änkan i att hon tjänade över 21 000 kronor i månaden. Vid ett besök på försäkringskassan fick hon besked av en tjänsteman att hon förmodligen inte skulle få någon pension.

Misstaget

En månad senare tog försäkringskassan ett beslut att inte betala ut någon änkepension till kvinnan från Karlshamn. Men strax därefter begicks misstaget som gjorde att hon ändå fick pension.

Först i december samma år upptäckte försäkringskassan sitt misstag och från och med januari 1999 drogs änkans pension in. Nio månader senare fick hon ett krav på drygt 16 500 kronor.

Accepterade inte

Den 50-åriga karlshamnskvinnan accepterade inte försäkringskassans beslut, utan drev saker vidare till länsrätten. Som gav henne rätt. Domstolen konstaterade att kvinnan inte lämnat oriktiga uppgifter och att det inte fanns något som motsade att hon inte fått besked om att änkepensionen var indragen.

Rådmannen var däremot av en annan ståndpunkt när domen avkunnades i länsrätten i fjol höstas.

Kammarrätten

Målet gick vidare till kammarrätten, eftersom försäkringskassan var missnöjd med beskedet. Nu har kammarrätten ändrat den lägre rättsinstansens beslut.

Kammarätten anser att den 50-åriga änkan borde insett att det var fel och skulle återbetalas. Om kvinnan inte driver målet vidare till Regeringsrätten måste hon därför betala tillbaka pengarna.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.