Patienter väntar förgäves
- Vi var tvungna att återremittera ungefär 140 patienter i förra månaden eftersom vi insåg att det var omöjligt att ge alla en tid, vi måste koncentrera oss på de akuta fallen, säger Lena Palm som är arbetsledare för distriktssjukgymnasterna på Karlshamns sjukhus.
Sjukgymnasterna följer en prioriteringsordning, där akuta fall som till exempel patienter som är nyopererade eller har drabbats av förlamning eller svår smärta, går först.
- Dessa patienter får vänta i 0-14 dagar för att få en bedömning, säger Lena Palm.
Patienter som inte har fullt så akuta besvär får vänta högst en månad på att få en bedömning medan de patienter som prioriteras lägst alltså har blivit återremitterade eftersom det inte finns tillräckliga resurser att ta hand om dem under hösten.
Kan höra av sig
- Naturligtvis kan dessa patienter höra av sig till oss, det kan ju vara nödvändigt med en omprioritering, säger Lena Palm.
Men hittills har bara sju patienter av de 140 återremitterade hört av sig.
- Många kan ha tillfrisknat själva, eller så har de sökt hjälp på annat håll. Det kan också vara så att man är lite för snäll och bara finner sig i situationen, säger Lena Palm.
Behovet av sjukgymnastik är enligt Lena Palm mycket större idag än tidigare.
- De äldre blir fler och fler. Till exempel sätts nya höftleder in snabbare, människor blir omhändertagna på ett annat sätt.
Inom primärvården i Karlshamn finns det 7,25 sjukgymnasttjänster. Mottagningen har i omgångar inte haft full bemanning.
- Just nu är vi minus två tjänster, men efter jul har vi full bemanning igen, säger Lena Palm.
Lena Palm tycker att det är frustrerande att inte kunna hjälpa på ett bättre sätt.
Remissfri sjukgymnastik
- Det finns mycket inom hemsjukvården att utveckla, det finns också många möjligheter att ta hand om sig själv bättre, efter råd från oss.
Efter årsskiftet kommer sjukgymnastiken att bli remissfri. Det innebär att det inte behövs en remiss från en läkare för att få beställa en tid hos en sjukgymnast.
Möjlig telefonrådgivning
Det är bland annat sjukgymnasternas eget fackförbund som tycker att kompetensen hos sjukgymnasterna ska tas tillvara på ett bättre sätt. Remissfriheten förväntas även att minska väntetiderna hos läkarna.
- Vi diskuterar just nu hur vi ska möta de nya kraven, antingen kommer vi att ha telefonrådgivning eller en öppen mottagning, eller både och, säger Lena Palm.
Hur remissfriheten kommer att påverka väntetiderna och belastningen på sjukgymnasterna är det ännu ingen som vet.
Det kommer inte att beviljas några extra resurser i samband med införandet av remissfriheten.