1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Panaxia-kunder får vänta på sina pengar

Konkursförvaltaren lovade återbetalningar i december – totalt 132 miljoner kronor.
Men alla drabbade kunder efter Panaxias fall lär få vänta till nästa jul.
– Jag räknar inte med några pengar alls, säger en av blekingarna.
Karlshamn • Publicerad 28 januari 2013
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Verkningarna av värdetransportföretaget Panaxias konkurs i september gjorde sig tidigt påmint i Karlshamn.

Redan några dagar senare slog Anders Apelros med sin bilverkstad i Svängsta larm om 16 000 försvunna kronor i kontanter som han lämnat in i Sparbanken i Karlshamns servicebox vid månadsskiftet.

Sparbanken ersatte inte bara Apelros – de egna kraven på konkursboet var 1,2 miljoner kronor, berättade vd:n Henrik Kördel i BLT i oktober.

Enligt konkursförvaltaren Lars-Henrik Anderssons egen lista fanns totalt över 5 000 drabbade kunder i Sverige, som inte fått dagskassor införda på sina konton. 132 miljoner kronor menade samme förvaltare inte omfattade konkursen – så kallad separationsrätt förelåg – och skulle återbetalas till kunderna i december.

Men Sparbanken 1826, storägare i Panaxia, motsatte sig den bedömningen. Och då ställdes utbetalningarna in, avslöjade tidningen Dagens Industri nyligen.

En process där kunderna tvingas stämma konkursboet för att få en rättslig prövning av separationsrätten tar uppemot ett år, enligt konkursförvaltaren.

– Jag vet egentligen inte mer än det som jag läst i Dagens Industri, och det är inget jag heller går och tänker på dagligdags, säger en av alla de drabbade blekingarna, som nu vill återhämta sig efter smällen anonymt.

Hans personliga krav ligger på åtminstone 100?000 kronor.

– Man hoppas förstås på ett lyckligt slut, men jag räknar faktiskt inte med att få några pengar tillbaka.

Dag Klackenberg, vd för Svensk handel, har inte bara kritiserat Sparbanken 1826 agerande när det gäller de 132 miljoner kronorna. I Dagens Industri klandrar han även banken för att strax före konkursen ha lagt beslag på kund­medel som fanns på ett konto i banken. Detta för att kvitta fordringar som man hade på Panaxia.

Finansinspektionen har en pågående granskning av hur Sparbanken1826 men även Forex agerade i samband med konkursen.

l Panaxia, med 400 anställda, försattes i konkurs den 5 september 2012.

l Bristen i konkursboet ­uppgick till cirka 646 miljoner kronor – pengar som har hämtats för bolagets kunder, men som aldrig satts in på rätt bankkonto.

l Två tidigare Panaxia-chefer misstänks för grovt bokföringsbrott och grova stölder. Parallellt pågår en förundersökning gällande grov ­förskingring.

Källa: TT, Dagens Industri

Jens Olander
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.