1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

På måndag når strejken Karlshamn

Snart når konflikten Karlshamn. På måndag kan 500 kommunanställda gå i strejk.
I går kväll samlade kommunal skarorna.
- Kommunal borde ha gått ut hårdare från början, säger Sofia Gunnarsson, 27.
Karlshamn • Publicerad 22 maj 2003

I går kväll samlade kommunal sina medlemmar i Folkets Hus i Karlshamn. Två gånger om fyllde sektion 5 lokalen. Först med lokalvårdare, vaktmästare och andra yrkesgrupper under samhällsbyggnadsförvaltningen. En stund senare med barnskötare och fritidsledare under utbildningsförvaltningen.

På programmet: Uppeldning inför måndagens strejk.

Alldeles för lågt

Zinita Hedén, 62, var en av dem som kom. I 20 år har hon arbetat som lokalvårdare på Korpadalens förskola. Nu är hon ett typexempel på vem facket strävar efter att hjälpa.

Välutbildad.

Erfaren.

Och underbetald.

- Om jag jobbat heltid hade jag i dag tjänat 15 500 kronor i månaden, säger hon. Det är alldeles för lite.

I 20 år arbetade hon med bokföring, blev sedan hemma i åtta år med små barn och när hon skulle återvända ut i arbetslivet hade detta förändrats så mycket att hon tvingades byta bransch.

Som lokalvårdare gick hon först en tre veckor lång introduktionskurs. För några år sedan blev hon certifierad efter en terminslång kurs.

- De sa att jag skulle få löneförhöjning efter den. Men det har jag fortfarande inte märkt något av.

Varnar andra

Nu varnar hon andra från att söka sig till kommunerna.

- Jag har uppmanat mina barn att inte jobba inom kommunen, säger hon.

Kommunal räknar med att knappt 500 personer kommer att gå ut i strejk på måndag. Barnskötare, fritidsledare, lokalvårdare, vaktmästare och parkarbetare kommer alla att lägga ner arbetet. Endast arbeten med direkt anknytning till gamla eller handikappade är undantagna.

För svaga åtgärder

Sofia Gunnarsson, 27, jobbar sedan tre veckor tillbaka som köks- och städbiträde på Strömma förskola och är egentligen undersköterska. Hennes ingångslön på förskolan är på 15 200.

Hon anser, precis som många andra medlemmar BLT pratar med, att de tidigare strejkåtgärder, bland annat i länets övriga kommuner, som kommunal genomfört varit alldeles för svaga.

- De skulle ha gjort det betydligt hårdare från början. Som det har varit nu verkar det ju inte ha fått någon effekt. Jag tycker inte det har varit bra med tidsbegränsade strejker.

Vad är det då som gör att det märks mer den här gången?

- Strejken är ju utan tidsbegränsning. Vi ska hålla på tills det händer något.

Ingmarie Mustonen och Inga Lill Ågren, badvaktmästare respektive ekonomibiträde på Väggabadet och med löner på 15 800 respektive 14 900 kronor, håller med - men säger sig samtidigt inte veta om det verkligen hjälper.

- Ja, man blir ju osäker på om vi klarar det och uppnår något. Men om kommundirektören får 2 000-3 000 kronor extra så ska väl vi kunna få några hundralappar.

Johan Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.