1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Oves lanthandel har rullat i 30 år

Ove Mattsson föreslår leverpastej som alternativ till kalvsyltan. Och så var det ju det där med kattmaten. Minsann finns där inte två burkar längst ned.
- Fick du med äggen nu? undrar Rosa Andersson i Skrubbeboda som är dagens sista kund.
Hon har handlat från Ove Mattssons rullande lanthandel i 30 år.
Karlshamn • Publicerad 23 oktober 2003

Ove Mattsson från Asarum är en efterlängtad person hos ett hundratal personer runt om i Karlshamn och grannkommunerna. Hans buss är en rullande lanthandel och varje vecka året runt kör han sina rundor till stamkunderna.

- Ja, jag vet inte vad jag skulle göra utan Ove, jag har inget körkort och tycker att det här är jättebra, säger Rosa Andersson i Skrubbeboda, någon halvmil utanför Hemsjö.

Plockar ihop varorna

Med sig har hon en inköpslista lång som en doktorsavhandling och Ove börjar raskt plocka ihop varorna. På golvet i bussen trängs knoppande amaryllis med stora läskflaskor. I frysboxen hittar Rosas barnbarn Chanelle Lemcke en paket glasspinnar. Det stod visserligen inte på inköpslistan men farmor godkänner både glassen, en chokladkaka och en påse ostbågar.

Rosa frågar efter gravljus men det finns inte den här dagen. Ove noterar det för kommande vecka och ägnar också en stund åt att leta efter den margarinsort som Rosa föredrar.

Vid det här laget vet Ove vad kunderna vill ha och om det nu är något han inte har med sig så fixar han det till kommande vecka.

- De flesta av mina kunder är äldre som bor på landsbygden och de handlar i stort sett allt de behöver av mig, berättar Ove medan han slår in Rosa Anderssons varor.

Hade flera bussar

I dag jobbar han ensam i sitt företag. Tidigare hade han flera bussar och anställda. Men tiderna har förändrats och den dagen Ove ställer bussen för gott tror han att det är slut med den här typen av rullande affär.

- När jag började var vi ju flera stycken som körde i Karlshamn men nu är det bara jag kvar, säger han.

Bussen rullar 50 mil i veckan och kunderna finns i hela västra Blekinge och södra Småland, någon enstaka också på andra sidan Skånegränsen. Varje kund får besök en gång i veckan enligt en särskild tidtabell.

Inne i bussen finns en komplett liten butik med kyl, frys, charkdisk och fullproppade hyllor. Här kan man köpa fläskfärs i lösvikt eller få en bit väl lagrad ost efter tycke och smak. Hemma i Asarum har Ove sitt lager dit han får leveranserna. Varje morgon lastar han bussen och ger sig sedan ut på vägarna.

- Jo, det blir långa dagar, ofta tolv timmar innan jag är hemma igen, säger Ove.

Välkommet besök

Han funderar inte så mycket kring sitt ovanliga jobb eller att han i stort sett aldrig kan ta semester mer än några dagar i taget.

- Sjuk? Nja, det tror jag väl aldrig att jag varit egentligen under de här åren. Kunderna kan nog i stort sett ställa klockan efter mig, säger han.

Ett mycket välkommet besök är han för många av sina kunder som bor isolerat och kanske inte kan ta sig någonstans på egen hand. Han känner dem väl, vet vad som händer och reagerar om något inte är som det ska.

- Åtminstone ett människoliv tror jag att jag har räddat. Det var en man som ramlat ihop inne i sitt hus. Hade inte jag saknat honom hade det nog gått illa, säger Ove eftertänksamt.

Han berättar fåordigt om sin verksamhet och människorna han möter men säger att det är just alla kontakter med kunderna som gör jobbet roligt. Så fort en lanthandel slår igen får han veta det och då är det oftast några som vill att han gör ett stopp hos dem på sina turer.

- Ja, det är väl så att det sprids att jag finns och om det passar med mina turer kan jag lägga till fler stopp, förklarar Ove.

Få men trogna och storhandlande kunder är grunden för affären. På sommaren är det alltid några sommargäster som kommer till också.

Betungande avgifter

Det finns saker som gör det svårt och krångligt för hans företag. För att få sälja två limpor tobak i veckan till ett par av sina kunder måste Ove Mattsson betala en avgift till kommunen på 1 000 kronor per år. Lika mycket kostar det honom att få sälja folköl.

- Det blir ju liksom inte precis någon förtjänst på det, konstaterar han.

Lång arbetsdag

Bussen kränger i kurvorna på de smala grusvägarna. Bynamnen på skyltarna lockar till spännande associationer. Månasken, Skrubbeboda och Spinkamåla. När Ove lämnar Rosa Andersson är klockan över fem och en lång arbetsdag närmar sig sitt slut.

Den började i Strömma, fortsatte ut till Sternö och sedan vidare till Klaven. Nu ska Ove hem till Asarum och få i sig lite middag. I morgon bär det av igen på vindlande vägar med bussen fylld av mjölk, knäckebröd, bingolotter, fågelmat och allt annat som Oves kunder väntar på att få köpa.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.