1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

De är vackra och imponerande, men många räds dem fortfarande och är oroliga för hur de ska hantera dem.
Sven-Olof Larsson försökte i lördags skingra lite av mystiken kring orkidéer.
Karlshamn • Publicerad 9 januari 2006

Martinssons Handelsträdgård i Horsaryd hade nyöppning i lördags. Fler än de kunnat vänta sig kom för att köpa hem lite nya växter, när nu julrosorna är på väg bort från fönsterblecken.

-Det har varit trafikkaos. Det är flera hundra som varit här, säger ägaren Monica Svensson nöjt.

Myten om orkidén

Ett av de stora dragplåstren var Blekinge Orkidéklubb, som fanns på plats för att svara på frågor och ge råd.

-Det är fortfarande många som säger att orkidéer är dyrt och svåra att hantera, men det stämmer inte längre. Och den som fått en orkidé att blomma om vet att det är som att vinna högsta vinsten i ett lotteri, säger klubbens ordförande Sven-Olof Larsson.

Nya sorter lättskötta

Med dagens blomsterförädling har man tagit fram korsningar som inte är särskilt svåra att sköta om. Med vattning en gång i veckan, lite gödning och en ljus placering så kommer man långt menar Sven-Olof Larsson.

-Det är de rena arterna som vi specialister vill ha som är svåra, säger Sven-Olof Larsson som varit fantast sedan 60-talet.

Plantera om viktigt

Flest frågor fick han och klubbmedlemmarna om skötseln av blommorna. Många undrade hur de skulle göra vid omplanteringar och hur ofta de ska vattna sina orkidéer.

-Just att man måste plantera om är det många som inte tänker på. De lever i en form av kompost, men det förvandlas till jord efter ett tag. Då måste man plantera om dem annars dör de till slut.

Överdriven respekt

Sven-Olof Larsson tycker dock att alltför många orkidéägare är för rädda och osäkra på hur de ska hantera plantan.

-Visst ska man ha respekt för orkidén, men någon måtta måste det vara.

Lina Fagerberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.