1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Öppet hus på Montessori

Skolbarnen som har allra närmast till Kreativum är eleverna på Karlshamns Montessoriskola. På tio år har skolan i Strömma utökat verksamheten mycket.
Karlshamn • Publicerad 22 januari 2007

I lördags var det öppet hus på friskolan och elever, lärare och föräldrar visade hur det går till en vanlig skoldag. Numera huserar skolan i fyra våningar och har dessutom övertagit Norrebo, trähuset en bit längre upp på berget.

- Jag minns hur duvorna flög omkring i lokalerna när jag kom hit första gången, säger rektor Maivor Johnsson.

72 elever Montessori startade i blygsam skala redan 1975 som förskola. 1993 bildades det en grundskola och tre år senare var flytten till Strömma ett faktum. I dag går det 72 elever i årskurs 1 till 6 och 70 barn i förskolan, inklusive sexåringarna.

- Jag tycker det är roligt här i skolan och jag gillar musiken. Vi har bildat ett band, säger andraklassaren Felicia Broberg.

Hon var en av eleverna som ägnade lördagsförmiddagen åt att arbeta i skolan. Klass 1 till 3 har en stor gemensam sal i våningsplan två medan mellanstadieklasserna återfinns på den översta, fjärde, våningen.

Christian Clemendtson, klass 5, satt och läste en bok i soffan längst in i klassrummet. Alice Skoog och Lukas Östergren gjorde honom sällskap i läsandet. De tycker det är bra i skolan.

- Det är ingen mobbning och om något händer tar lärarna itu med det direkt, säger Christian Clemendtson och får medhåll av kompisarna.

Firar 100-årsjubileum I år firar Montessoripedagogiken 100 år. Det var 1907 som den italienska läkaren Maria Montessori startade den första skolan i fattigkvarteren i Rom.

Pedagogiken bygger bland annat på att inlärningen anpassas efter barnens mognad, att ha frihet att välja aktivitet och arbeta i egen takt och att ta tillvara barnens spontana lust.

I Sverige startade den första Montessoriskolan 1920, men det stora genombrottet kom först på 1990-talet. I dag finns det omkring 750 Montessoriskolor i landet.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.