1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ont om barnplatser trots nya förskolor

Det är hårt tryck på barnomsorgen i Karlshamn. Och kommunen satsar på att bygga helt nya förskolor, härnäst i Asarum.
För att lösa platsbristen i centrala Karlshamn blir man tvungen att ta till paviljonger.
Karlshamn • Publicerad 23 april 2005

Om drygt ett år ska en helt ny förskola med sex avdelningar stå klar i Asarum. Den bygger på samma koncept som den nya förskolan i Mörrum. Kostnaden blir 18,5 miljoner kronor och där kommer att finnas plats för 107 barn.

-Det är väldigt billigt och beror på att vi har vetat hur vi vill ha det från början. I princip följer vi konceptet för förskolebygget i Mörrum, berättar lokalsamordnare Ulf Olsson.

Räcker inte till

En av de sex avdelningarna blir en resursavdelning. Därför planerar man utemiljön noggrannt så att alla lekredskap ska vara tillgängliga också för exempelvis rullstolsburna barn. Tack vare att man hunnit utvärdera bygget i Mörrum så har också ett antal förändringar kunnat göras redan i planeringsstadiet. Skötrummen är större, personalrummet är flyttat så att det ligger central och småbarnsavdelningarna har flyttats.

-Grävmaskinerna kommer att sätta i gång någon gång i september räknar vi med, säger Ulf Olsson.

Men ändå räcker förmodligen inte förskoleplatserna till i Asarum och just nu är trycket mycket hårt i centrala Karlshamn. Här har bus-nämnden tidigare fattat beslut om att stänga en enavdelningsförskola.

Var det så klokt med tanke på platsbristen nu?

-Det handlar om hyreskontrakten, vi kan inte ta på oss långsiktiga höga lokalkostnader för en tillfällig topp, säger Per-Ola Mattsson (s), ordförande i bus-nämnden.

Så nu jobbar förvaltningen med andra lösningar. Det kan blir fråga om att sätta upp baracker vid Gullbergslyckan. Eller att anställa dagbarnvårdare. Men det är föräldrarnas behov som ska styra och i första hand efterfrågar de förskolor.

Förändra grupper

-Det är möjligt att vi kan lösa platsbristen med förändringar av barngrupperna också. Till exempel göra om till utvidgade syskongrupper.

Per-Ola Mattsson menar att uppdraget är tufft men måste gå att lösa.

-Vi måste ordna barnomsorg, så är det bara. Men samtidigt ligger vi på marginalerna och då händer det här när vi får en puckel nånstans.

På gång när det gäller förskolorna är också att åtgärda Norreport. Där är lokalerna slitna och arbetsmiljön bristfällig. Men av budgetskäl har nämnden fått skjuta på den investeringen och satsar på att riva och bygga helt nytt inom några år.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.