1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Oklart vad som ingår i tjänsten i Karlshamn

I Karlshamn kommuns annons framgår att förstelärarna i Karlshamns kommun ska "öka elevernas måluppfyllelse" och "vara rektors stöd i utvecklingsfrågor". Det konkreta innehållet blir klart först i augusti.
Karlshamn • Publicerad 14 juli 2014

Då kommer rektorerna att ha enskilda samtal med de utnämnda lärarna. Minst 50 procent av förstelärarens arbetstid ska ägnas åt undervisning. I övrigt bestämmer varje kommun hur tjänsten ska se ut.

Utbildningsminister Jan Björklund har i flera intervjuer gjort klart att förstelärarreformen ska ses som ett sätt att höja läraryrkets status och löner rent generellt. Av förordningen SFS 2013:70 framgår dock tydligt att försteläraren ska ha arbetsuppgifter utöver de ordinarie. Det kan vara att ­ansvara för introduktionen av nyanställda lärare, coacha andra lärare, initiera pedagogiska samtal eller leda projekt för att förbättra undervisningen.

Det är framför allt de kommunala skolorna som hakat på reformen. 74 procent av dem tillsatte förste­lärare 2013, men bara 30 procent av friskolorna.

Skolverket ger bidrag till 14 000 karriärtjänster (förstelärare och lektorer) i år. 93 procent av dem är tidsbegränsade eftersom kommunerna inte har någon garanti för statligt bidrag i framtiden.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.