1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ökad bemanning ger miljonkostnader

Det kommer att behövas drygt 13 års­arbetare till för att klara bemanningen nattetid på kommunens demensboende. Det är nya krav från Socialstyrelsen som är orsaken.
För omsorgsnämnden betyder det nya miljonkostnader i en redan hårt ansträngd budget.
Karlshamn • Publicerad 27 april 2013

Ordföranden i nämnden, Christel Friskopp (S) har i dag inget svar på hur det ska gå att få in extra pengar för att öka antalet anställda på natten inom demensvården i Karlshamns kommun. Det handlar om 13,45 årsarbetare som behövs för att alla avdelningar ska vara bemannade nattetid. Dessutom krävs det en ny enhetschef och två nya biståndshandläggare för att ro denna reform i hamn. Kostnaden blir 8,7 miljoner kronor.

–?Det kommer att krävas en individuell bistånds­bedömning på särskilda boenden, säger Christel Friskopp.

I dagsläget är det två personal som arbetar natte­tid med ansvar för tre avdelningar. Men när Socia­lstyrelsens nya direktiv börjar gälla från den 1 januari 2014 ska det alltid vara personal nattetid på alla avdelningar på de kommunala demensboenden som finns i Karlshamn.

För Christel Friskopp och övriga politiker i omsorgsnämnden blir det tufft att få ihop budgeten. Totalt behöver de ha ytterligare 14,2 miljoner kronor för att klara av verksamheten.

– Hur vi ska göra kan jag inte svara på. Det finns flera nämnder som vill ha pengar, säger Christel Friskopp.

De pengar som behövs har nämnden inte äskat. Däremot har politikerna lämnat vidare en beskrivning av läget till kommunstyrelsen. Att det behövs pengar är klart, men hur mycket det är möjligt att få loss i slut­änden återstår att se.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.